Wat is zelf kaarsen maken toch leuk. Helemaal als je het doet met kaarsvet dat je overhoudt van opgebrande kaarsen en waxinelichtjes.

Zelf kaarsen maken: stap voor stap uitleg met foto's!

Je krijgt echt de mooiste kaarsen zo voor elkaar. En als je die dan hebt branden is zo’n kaars 16x leuker om naar te kijken dan een gekochte kaars.

En je spaart er ook de kosten van een nieuwe kaars mee uit. Ok, je wordt er niet financieel onafhankelijk door, maar alle beetjes helpen.

Een tijdje terug had ik er eentje gemaakt, deze keer was Mrs FOB de creatieveling.

Zelf kaarsen maken

Wij verzamelen in een grote pot de resten van opgebrande waxinelichtjes en andere kaarsen.

waxinelicht

Lont of ander touw

Deze keer heeft Mrs FOB echt kaarslont gebruikt. Eerder heb ik stukjes touw gebruikt die aan het label van een kledingstuk zaten dat ik gekocht had. Werkte ook perfect. Maar aangezien we dit jaar geen kleding kopen hadden we nu niet een dergelijk stukje touw.

Aluminium voetjes waxinelichtjes

We gebruiken vervolgens de aluminium voetjes die onderin waxinelichtjes zitten om een stukje lont aan te bevestigen. Dat steek je er doorheen en dan knijp je het opstaande puntje van het aluminium waar de draad doorheen komt dicht.

resten kaars

Dat lont bevestigd aan zo’n aluminium voetje hangen we vervolgens aan een mesje geplakt in een plastic bekertje. We smelten in een pannetje een stuk kaars.

Plastic beker als mal

Het gesmolten kaarsvet gieten we vervolgens in het plastic bekertje. Dit is geen keihard plastic maar plastic dat je kunt vervormen. het plastic moet niet te hard zijn om uiteindelijk de kaars uit deze mal te kunnen drukken.

mal kaars

Dan wachten we tot deze laag gestold is. Dan gieten we er de volgende kleur op. Die laten we dan ook weer stollen. Vervolgens zetten we de plastic beker even in een pan met warm water zodat de buitenste laag kaarsvet iets zachter wordt. Dan drukken we de kaars zo uit de plastic beker.

En klaar is Kees, of beter gezegd Mrs FOB deze keer. Zijn het geen beauty’s?

zelfgemaakte kaarsen

Hergebruik jij de resten van opgebrande kaarsen? Heb je nog andere  creatieve tips waarbij je de resten van iets hergebruikt?

Als je wilt andere bespaartips wilt, lees dan Goedkoopste supermarkt & bespaartips boodschappen!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

5 Reacties

  1. Wannabe Mrs Mustache Reageer

    Koffiedik gaat sowieso in de tuin! Ik heb nu minder last van mos in mijn gras, plus de moestuin doet het er ook goed op. Wil je je eigen oesterzwammen kweken? Kan ook op koffiedik.
    Tip; neem gewoon koffiedik mee van kantoor van die dure espresso dingen en kweek je eigen eiwitten.

  2. stoppenvoormijnvijftigste.nl Reageer

    Dit deden wij thuis (of mijn moeder eigenlijk) ook altijd! Het enige verschil was dan dat zij nog een oude panty gebruikte om het kaarsvet te filteren. Er blijven namelijk altijd wel restjes vuiligheid achter…
    Nog een hergebruiktip: Koffiedik! Begraaf het in de tuin en de buurkatten komen nooit meer in je tuin schijten 🙂