De nieuwe premies voor de zorgverzekering 2024 zijn bekend.

Het eigen risico wijzigt niet en blijft € 385,- tot € 885,- op jaarbasis. De hoogte kun je zelf kiezen en heeft invloed op de premie die je betaalt.

De zorgtoeslag daalt naar maximaal € 127,- per maand als je alleenstaand bent of € 218,- per maand als je een toeslagpartner hebt. Hier kun je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag.

De zorgpremie stijgt met gemiddeld € 9,- per maand ten opzichte van 2023. Maar ik zou ruim € 15,- meer moeten gaan betalen per maand. Wat doe ik? En hoe krijg ik extra korting bij overstappen?

Mijn huidige zorgverzekering

Ik zit nu bij Nationale Nederlanden via Postcode Zorgcollectief met een combinatiepolis en maximaal eigen risico. Omdat ik meestal weinig zorgvraag heb en voldoende financiële buffer kan een maximaal eigen risico voor mij gemakkelijk uit. De jaarpremie was dit jaar € 1371,45. Deze wordt in 2024 bij jaarbetaling € 1552,32. Een stijging van maar liefst 13%.

Tot dit jaar had ik een restitutiepolis, omdat dat maximale keuzevrijheid geeft uit het zorgaanbod. En dat vind ik belangrijk. In geval van nood wil ik volledig vrije keuze hebben waar ik geholpen word.

Toch ben ik eind vorig jaar overgestapt op een combinatiepolis. Het verschil met een restitutiepolis is dat ik met een combinatiepolis een beperktere vergoeding voor GGZ en wijkverpleging krijg. Dit vind ik in geval van nood jammer, maar daar kan ik wel mee leven. Daar zit voor mij geen groot financieel risico in.

Grootste probleem met restitutiepolissen is dat ze vrijwel niet meer aangeboden worden en veel duurder zijn. Ik heb via Zorgkiezer gekeken wat een restitutiepolis mij voor 2024 zou kosten. Er waren nog maar 3 aanbieders, waarvan de goedkoopste € 1695,58 per jaar kost. Dat is dus al ruim € 143,- meer dan het aanbod voor 2024 van mijn huidige combinatiepolis.

Mijn nieuwe zorgverzekering

Dan dus toch maar weer naar de combinatiepolissen kijken. De goedkoopste daarvan is Anderzorg (van Menzis) met een jaarpremie van € 1470,15 bij betaling per jaar. Bij betaling per maand is het VinkVink, ook van Menzis. Die kost € 122,90 per maand, oftewel € 1474,80 op jaarbasis. Dat is ruim € 4,- duurder dan Anderzorg.

Als je per maand betaalt heb je op jaarbasis gemiddeld de helft van je jaarpremie aan spaargeld op een spaarrekening beschikbaar. Dat komt op € 737,-. Met de huidige rentestanden op spaargeld van ongeveer 2,5% per jaar krijg je dan ruim € 18,- aan rente. Daarmee is VinkVink met betaling per maand uiteindelijk toch goedkoper dan Anderzorg met betaling per jaar. Als je vermogensbelasting verschuldigd bent en je je jaarbetaling voor 1 januari 2024 zou kunnen doen, dan wordt het voordeel van maandbetaling ongeveer € 11,- kleiner. Maandbetaling blijft dan dus € 18,- minus € 11,- = € 7,- goedkoper.

Ten opzichte van het aanbod van mijn huidige verzekeraar van € 1552,32 per jaar bespaar ik met een premie van € 1474,80 (op jaarbasis, betaald per maand) bij VinkVink € 77,52. Door de renteopbrengsten bij maandbetaling komt daar, na aftrek van vermogensbelasting, voor mij nog € 7,- bij. In totaal dus € 84,52 besparing door over te stappen.

Korting op zorgverzekering

Daarnaast krijg ik een extra korting van € 27,50 wanneer ik via Woolsocks naar Zorgkiezer doorklik en via hen de verzekering afsluit. Zo bespaar ik dus € 84,52 + € 27,50 = € 112,02 door over te stappen. Ook krijg ik van Zorgkiezer zelf een Oral-B elektrische tandenborstel kado.

Via Woolsocks kun je ook naar Independer doorklikken en via die vergelijker extra korting krijgen, zie hier. Dat kan handig zijn als je meerdere overstappers op jouw adres hebt wonen. Per vergelijker krijgt namelijk maar een persoon per adres cashback. Bij Independer krijg je € 20,- extra korting via Woolsocks en een Decathlon bon van € 10,- + tandongevallen-verzekering via Independer zelf.

Ook kun je via Woolsocks de vergelijker Overstappen.nl overwegen. Dan krijg je van Woolsocks € 13,- cashback en via Overstappen.nl zelf ook nog een bol.com bon van € 20,-.

Ik ga hoogstwaarschijnlijk via een van deze routes overstappen naar VinkVink. Ga jij ook overstappen en hoeveel bespaar jij daarmee?

Links direct naar de vergelijkers + hun kado:

Zorgkiezer (Oral-B tandenborstel of 3 maanden online sporten)

Independer (Decathlon bon van € 10,- + tandongevallen-verzekering)

Overstappen.nl (€ 20,- bol.com bon)

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

32 Reacties

 1. Hoi Mr FOB,

  Goed om te weten dat een combinatiepolis van vinkvink of anderzorg voor sommige niet-gecontracteerde zorg (niet enkel wijkverpleging of ggz) een gedeeltelijke vergoeding lijkt te geven i.pv. 100%, zie de polisvoorwaarden.

 2. Is there a specific recommendation for cover the pregnancy related cost while opting for insurance? I am an expat and I am looking for an insurance which covers hospital childbirth without a medical necessity. I know this is not covered in the basic insurance and I need to take supplementary insurance but I am unable to figure out what should I look for in the supplementary insurance.

 3. Beste Mr FOB,

  Ik begrijp een aantal berekeningen in de onderstaande alinea niet. Hoe komt u bijv. tot de €11 en €7 euro? Kunt u daarin toelichting op geven?

  Hoe ik er tegenaan kijk is: vóór januari 2024 betalen altijd goedkoper is dan maandelijks in 2024 (incl. Rente ontvangen), omdat ik in december de vermogensbelasting van het totaal bedrag niet meer hoeft te betalen in 2024. Bij maandelijkse betalingen zie ik de formulier: – . Mijn inziens blijft in december in één keer betalen goedkoper. Of zie ik hierin iets over het hoofd?

  Alinea waarnaar ik refereer:
  Als je per maand betaalt heb je op jaarbasis gemiddeld de helft van je jaarpremie aan spaargeld op een spaarrekening beschikbaar. Dat komt op € 737,-. Met de huidige rentestanden op spaargeld van ongeveer 2,5% per jaar krijg je dan ruim € 18,- aan rente. Daarmee is VinkVink met betaling per maand uiteindelijk toch goedkoper dan Anderzorg met betaling per jaar. Als je vermogensbelasting verschuldigd bent en je je jaarbetaling voor 1 januari 2024 zou kunnen doen, dan wordt het voordeel van maandbetaling ongeveer € 11,- kleiner. Maandbetaling blijft dan dus € 18,- minus € 11,- = € 7,- goedkoper.

  • Ik zie dat mijn formulier is weggefilterd:

   Daar moet staan: (niet betaalde vermogensbelasting 2023 op poliskosten) – (te betalen vermogensbelasting op poliskosten – rente op helft poliskosten)

  • Als je voor 1 januari 2024 je jaarbetaling doet, dan bespaar je € 11,- aan vermogensbelasting. Je betaalt dan € 1474,- aan premie en krijgt gedurende 2024 over die € 1474,- geen rente meer.

   Als je gedurende 2024 maandelijks betaalt, dan heb je aan het begin van 2024 € 1474,- aan rentedragend spaargeld en aan het eind van het jaar niets meer. Gemiddeld genomen heb je dan doot het hele jaar 2024 heen dus € 737,- aan spaargeld. Dat levert met een rentepercentage van 2,5% een totaalrente van € 18,- op over 2024. Dat is dus € 18,- minus € 11,- = € 7,- meer opbrengst dan met jaarbetaling voor 1 januari 2024.

 4. Had de optie via Woolsocks en dan zorgkiezer uitgezocht. Helaas staat er in de kleine lettertjes dat je bij overstap van CZ (direct) naar CZ niet de tandenborstel ontvangt. Misschien geldt de cashback ook niet als je bij dezelfde maatschappij blijft maar dat zie ik niet terug.
  Ik ga voor het eerst in 10 jaar terug naar normaal eigen risico van 385,- want €500,- extra eigen risico levert maar €15,- per maand korting op. Ik verwacht volgend jaar mogelijk een ziekenhuis opname dus dat risico is het niet waard dan.

 5. Ik ben verzekerd via ASR, en doe daar mee met hun ASR vitality programma. Door de weekgoals te halen, verdien je iedere week een voucher. 4 vouchers zijn om te zetten naar 15 euro aan bol.com bonnen. Ik haal weekgoals iedere week, en heb dus 15 euro per vier weken aan bol.com tegoed. Het meedoen hieraan kost 3,50 per maand. Daarbij werkt het voor mij ook motiverend: bewegen levert geld op en extra gezondheid.

 6. De tandartsverzekering van Independer is een farce, elke (door)lopende reisverzekering in Europa, danwel basis verzekering geeft een dekking voor medische kosten. Hiernaast moet je bij Independer een account aanmaken, en deze verzamelt privacy gevoelige informatie van jezelf, en gezinsleden. Als je geen account aanmaakt dan komt de tandartsongevallen verzekering niet tot stand, en kan met terugwerkende kracht niet worden ingezet, ook al heb je via Independer een zorgverzekeraar afgesloten.
  Independer wast zich in geboren onschuld; gebruikt het Independer account om zelfs afgesloten verzekeringen niet te actualiseren, dan wel te verwijderen. VGZ is grootaandeelhouder van Independer, en klaagt over dat de vergelijkingswebsites zo duur zijn. De suggestie om via Woolsocks korting te krijgen bij zorgverzekeraars vergt naast een inlog account en idem spam, zo veel tijd dat dit naar mijn weging niet op weegt tegen de gestelde korting. Zorgkiezer geeft een gratis tandenborstel, echter in de kleine lettertjes staat dat er maar eentje op een zelfde adres wordt gegeven, je moet er zelf achteraan om de tandenborstel opgestuurd te krijgen, en tussendoor komt er een aanbod om een duurdere tandenborstel van het zelfde merk te kopen. Ook is er een grote tussen periode waarop Zorgkiezer eerst van de specifieke zorgverzekeraars wil weten of je de verzekering wel hebt afgesloten. Ach Independer en Zorgkiezer zijn toch geen tussen personen…

 7. Tip voor hen die in Nederland wonen maar in België werken (grensarbeiders) – neem een mutualiteit (zorgverzekering) in België (vele malen goedkoper dan in Nederland), (gemiddelde jaarpremie bijv. bij Helan 114 euro, dat is dus per jaar en niet per maand (!!!)), en vraag dan een CZ Grensarbeiders zorgverzekering aan in Nederland (deze is dan gratis). Dan ben je voor 114 euro per jaar zowel in NL als in België verzekerd van de basiszorg. Meer informatie: https://www.grensinfo.nl/nl/bewenl/zorg/zorgverzekering?situatie=bewenl

  • Ik heb een paar uur geleden via Woolsocks bij Zorgkiezer een Zorg & Zekerheid verzekering afgesloten via Google Chrome op mijn Macbook. Dit is voor andere bestellingen altijd vlekkeloos verlopen.

   Echter 3 uur later zie ik nog altijd geen Cashback in mijn Woolsocks account staan voor Zorg & Zekerheid. Normaal gaat dit veel sneller.

   Iemand ervaring hiermee…?

 8. Met € 385 eigen risico is FBTO de goedkoopste van allemaal met € 1.567,57 per jaar + € 20 cashback. Enige nadeel is dat zij slechts 60% vergoeden bij niet gecontracteerde zorgverleners. Bij VinkVink is dat 50% tot 100%. Vind ik nog te vaag eigenlijk. Hun premie is € 1.594,80 per jaar. Eerst runner-up is dan De Friesland voor € 1.626,97 per jaar. Zij vergoeden 70% bij niet gecontracteerde zorgverleners… ik ben er nog niet helemaal uit.. twijfel tussen FBTO en De Friesland. Overigens kun je in plaats van die € 20 cashback ook kiezen voor een tandongevallendekking als je rechtstreeks bij Independer afsluit.. is wellicht nog een overweging waard.

 9. Vorig jaar op aanraden van Mr. FOB de NN zorgverzekering gekozen vanwege de gratis oordopjes. Helaas was dit nogal een ripoff, ipv de beloofde oortjes (van 99 EUR) kreeg ik de goedkoopste JBL oortjes van 30 euro. Deze vallen steeds uit via Bluetooth en de geluidskwaliteit is belabberd. Lees dus goed de kleine lettertjes, ik had dit vorig jaar wel gelezen maar verwachtte niet daadwerkelijk de goedkopere artikelen te krijgen. Dat gezegd, ik heb in ieder geval iets gekregen, anders had ik dezelfde zorgverzekering en helemaal geen kado!

 10. Bij Woolsocks ontvang je een vergoeding voor de volgende verzekeraars: – VGZBewuzt – CZdirect – Ditzo – Just – De Amersfoortse – Nationale Nederlanden – OHRA – ONVZ – Studenten Goed Verzekerd – UnitedConsumers – ZieZo Zilveren Kruis – Zorg en Zekerheid – A.S.R. – Anderzorg – Menzis
  VinkVink staat daar niet bij dus mogelijk dat je de 27,50 dus misloopt. Ook de verzekeraar die ik had uitgekozen staat niet in dit lijstje.

  • Bij CashbackXl krijg je overigens wel de vergoeding bij VinkVink want daar geldt het op een nieuw afgesloten verzekering van Aevitae, Anderzorg, a.s.r., ik kies zelf a.s.r., CZ, CZ Direct, De Friesland, FBTO, HEMA, Just, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, VGZBewuzt, Univé, VinkVink, ZieZo Zilveren Kruis, Zilveren Kruis en Zorg & Zekerheid.

  • Bedankt voor je opmerkzaamheid. Het zou mij overigens verbazen als VinkVink via Woolsocks niet vergoed wordt, aangezien Menzis zelf en het Menzis-label Anderzorg er wel bij staan. Maar beter safe than sorry en dus gewoon Cashbackxl gebruiken als je VinkVink uitkiest zou ik zeggen.

 11. Hoe kan je zien of je via Woolsocks de korting daadwerkelijk krijgt? Ik heb mijn keuze ingevuld maar zie op de bevestigende email geen opmerking over cash-back…Iemand enig idee?

  • Ik ben nog niet overgestapt, maar krijg bij andere transacties de bevestiging meestal binnen 24 uur.

  • Je moet na het gebruiken van de kortingswebiste altijd nog weer even terug naar de app van woolsocks om aan te geven dat je wat gekocht hebt.

  • Er staat gemeld: Je ontvangt een vergoeding voor de volgende verzekeraars: – VGZBewuzt – CZdirect – Ditzo – Just – De Amersfoortse – Nationale Nederlanden – OHRA – ONVZ – Studenten Goed Verzekerd – UnitedConsumers – ZieZo Zilveren Kruis – Zorg en Zekerheid – A.S.R. – Anderzorg – Menzis
   …Omdat ik bij FBTO ga, geldt deze aanbieding niet, vermoed ik?

  • Zorgkiezer geeft geen cashback voor FBTO. Doorklikken naar Independer vanaf Woolsocks of Cashbackxl geeft je wel cashback voor FBTO.

 12. Dennis van Oudheusden Reageer

  Zorg en Zekerheid zit nog niet in de meeste vergelijkingssites. De zorg gemak polis ( natura) kost 122,65 per maand

 13. Het viel me op dat het verschil tussen de goedkoopste verzekering met max eigen risico en standaard eigen risico een heel stuk kleiner geworden is dit jaar. Daar zou ik ook eens naar kijken. Daarom voor mezelf besloten om dit jaar voor het standaard eigen risico te kiezen.

 14. Helaas heeft ONVZ met ingang van 2024 ook volwaardige restitutiepolis meer. Ik ga daarom overstappen. Ik vind het principieel heel erg belangrijk dat er restitutiepolissen blijven bestaan, dus zal ik gaan voor 1 van de drie aanbieders daarvan.

 15. Menzis is echt een slechte verzekeraar, niet doen voor die paar tientjes. als je ziek bent wordt krijg je spijt van.

  • Beste T,

   dit is een mening, geen feit. Dit kanaal is volgens mij niet hiervoor bedoelt voor negatieve reacties/ongefundeerde meningen waarmee je anderen niet helpt. Daarvoor moet je bijvoorbeeld naar X.
   Of geef toelichting op je ervaring. Want slechte zorgverzekeraars zijn er niet. Hooguit dat de voorwaarden kunnen verschillen.
   Daarom zijn er nu juist vergelijkingssites.
   En het is een weloverwogen keuze die jezelf kunt maken of je maximaal eigen risico neemt bijvoorbeeld om goedkoper uit te zijn, maar meer kosten zelf moet bijbetalen.
   Ook raar dat je als volger van FOB waarbij je neem ik als je je in deze blogs kunt verdiepen ook verstandige keuzes zelf kunt maken.

 16. ONVZ heeft al jaren de enige een échte restitutie polis, maar je betaalt dan wel de hoofdprijs..