De zorgverzekeraars in Nederland hebben de premies voor de zorgverzekering 2022 bekend gemaakt. De premies stijgen met gemiddeld €47,55 per jaar.

Er zijn zowel stijgers als dalers. De grootste stijger is €162,50 per jaar duurder geworden, de grootste daler is ruim €50 per jaar goedkoper geworden.

In deze post een aantal aandachtspunten wanneer je de bekende vergelijkers Independer of Zorgkiezer gebruikt om premies te vergelijken.

Aandachtspunten overstappen zorgverzekering

Standaard hebben veel vergelijkers van zorgverzekeringen niet alle zorgverzekeraars in hun vergelijker opgenomen. De meeste vergelijkers tonen in eerste instantie alleen zorgverzekeraars waar ze iets aan verdienen bij doorverwijzen. Dat doen ze dan bijvoorbeeld door eerst een top 3 te tonen welke volgens hen de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Om een vergelijker te kunnen gebruiken moet je een aantal gegevens invoeren. Ik heb aangehouden dat ik zogenaamd op 15-01-1980 geboren ben, man ben, woonachtig op postcode 1012NX, dat ik het maximale eigen risico van €885 wil aanhouden, dat ik geen aanvullende verzekeringen wil en dat ik geen voorkeur heb voor vrije zorgkeuze.

 

 

  • Zowel bij Independer als bij Zorgkiezer moet je “betalen per maand” aanvinken om zo veel mogelijk verzekeringen te zien te krijgen.

 

  • Zowel bij Zorgkiezer als bij Independer moet je niet “Goedkoopste” maar “Alle verzekeringen” aanvinken als je ook verzekeringen te zien wilt krijgen welke niet via de vergelijker zijn af te sluiten. Daarnaast moet je “prijs/kwaliteit” omzetten in “laagste prijs” om de goedkoopste zorgverzekering bovenaan het rijtje zichtbaar te krijgen.

 

  • Wanneer je de jaarpremie in één keer betaalt, kun je in een aantal gevallen ongeveer 1% premie besparen ten opzichte van betalen per maand. Soms kun je ook voor 1 januari al betalen en kan je dit daardoor vermogensbelasting schelen. Maar bij sommige verzekeraars is de jaarpremie lager wanneer je “betalen per maand” aanvinkt dan wanneer je “betalen per jaar” aanvinkt. Checken wat het meest voordelig is voor je eigen situatie kan lonen.

 

  • Tegenwoordig kun je via beide vergelijkers zien hoe duurzaam de verzekeraars hun geld beleggen. Dit wordt onderzocht door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Hoe duurzamer zij dit doen, des te hoger de score. Zie de post Duurzaam beleggen voor meer details over dit onderwerp.

 

 

  • Zorgtoeslag kan helpen om je zorgkosten te verlagen. De zorgtoeslag is bedoeld om mensen met een lager inkomen financieel tegemoet te komen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en je vermogen. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan hier op de site van de belastingdienst.

 

 

Stap jij dit jaar over van zorgverzekering? Hoeveel premie bespaar jij daarmee op jaarbasis? Heb jij nog tips?

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

2 Reacties