Sinds ik FIRE ben wandel ik nog meer dan ik al deed. In Nederland wandel ik dagelijks en tijdens vakanties hiken we veel in de bergen. Heerlijk om fit te blijven en mijn gedachten op een rijtje te krijgen.

Nou ben ik geen 18 meer en begon ik een tijd geleden af en toe last te krijgen van pijnlijke voeten. Daarvoor heb ik me in het verleden eens podotherapeutische zolen aan laten meten. Werkt een tijdje prima. Maar vervolgens moest ik zo’n zooltje dan wat aan laten passen, omdat de klachten langzaamaan weer terug kwamen.

Een aantal maanden geleden sprak ik bij toeval met mijn tweelingzus hierover. En wat bleek, zij had ook last van haar voeten gehad. En wat bleek ook, zij was erg enthousiast over zogenaamde barefoot schoenen. Ze hadden haar klachten flink doen verminderen.

Ik had er nog nooit van gehoord en ben me er in gaan verdiepen. Goedvoets.com was hierbij een handig startpunt. En op advies van mijn zus ben ik ze ook gaan uitproberen.

Wat zijn barefoot schoenen?

Barefoot schoenen worden ook wel minimalistische schoenen genoemd. Ze hebben een dunne, platte, flexibele zool en voldoende ruimte voor de tenen om vrij te kunnen bewegen.

De natuurlijke voetvorm heeft in dit soort schoenen de ruimte om zich te kunnen ontplooien, daar waar dat in gewone schoenen meestal niet goed kan. Je voeten worden ook veel meer geactiveerd dan in gewone schoenen, waardoor ze sterker en wakkerder worden. Lopen in barefoot schoenen lijkt veel op lopen op blote voeten, zonder het risico op wondjes door scherpe stenen of iets dergelijks. Het voelt ook veel natuurlijker aan dan lopen op gewone schoenen.

De doorbloeding wordt beter, tenen gaan rechter staan en ik vind het, net als mijn zus, vooral erg “lekker”. Waarschijnlijk doordat de zenuwen in mijn voeten gestimuleerd worden, net zoals met voetreflexmassage. En ook ik vind wandelen nog leuker geworden dan ik het al vond doordat je er een extra dimensie bij krijgt. Je gaat namelijk tijdens het wandelen ook de ondergrond beleven.

Op advies van mijn zus ben ik begonnen met schoenen waar je tenen in aparte vakjes zitten. Die geven volgens haar de beste blote-voeten-beleving. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, want het is het enige model dat ik heb. Maar deze bevallen in ieder geval heel goed.

Er liggen hier veel dennenappels in het bos. Daar overheen lopen doet mij helemaal geen pijn, maar vind ik juist leuk en prettig. Een gratis voetmassage tijdens het wandelen.

En nog een groot voordeel, ik loop nu zonder podotherapeutische zolen en heb geen last meer van mijn voeten. Ik heb ze nu een paar maanden en ben erg benieuwd of de pijn wegblijft.

Ik zou willen dat ik dit type schoenen eerder had ontdekt. Voor mij zijn ze een grote aanwinst. Ik hoop dat ik hiermee nog lang pijnvrij kan wandelen en hiken tijdens mijn FIRE-bestaan.

Heb jij ervaring met barefoot schoenen? Zo ja, hoe bevallen je die?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

17 Reacties

 1. Ik loop al jaren op barefoot schoenen en ben er superblij mee. In Arnhem zit een hele leuke schoenenwinkel met alleen maar barefoot schoenen. Ik heb ze zowel met als zonder “tenen” en voor dames bestaan daar zelfs vrij elegante versies van. Ik loop ermee op allerlei soorten terrein. En ondertussen ben ik er zo aan gewend dat ik ook steeds vaker echt op m’n blote voeten loop. Niet al het terrein voelt dan aangenaam, maar daar leer je steeds beter mee omgaan. Inmiddels zijn ook dennenappels goed te doen 😉

 2. Hoi Mr. FOB,
  long time lurker, I felt it was time to write. Many thanks for all the amazing content you share, with specific relevance to the Netherlands. Also, thanks for providing a great learning platform to improve my Dutch. 🙂
  I’m writing in English now on this topic ‘cos it’s quicker for me: I discovered barefoot shoes four years ago and never looked back. I had been suffering from an old sport injury on my knee and the more natural way of running barefoot allows me to keep up this activity, which I had to greatly reduce in the past. For beginners, I would suggest to gradually increase the number of kilometers otherwise the calf pain is guaranteed, as “Bankspaarder” already pointed out above. 🙂
  Anyway, I am now “addicted” to barefoot shoes – to the point that it annoys me if I cannot wear them (business formal, it’s still difficult to find models that fit well with traditional suit&tie type of oufits). I have experimented with several models and my favorites remain vibram fivefingers for running / hiking and merrell vapor glove for casual & office settings.
  Keep up the great work!

 3. Zo herkenbaar! Ik voel me op barefoot schoenen vrijer en lichter, het is leuk om alles onder je voeten te voelen en ik vind het ook altijd heerlijk om zo’n gratis voetmassage te krijgen in het bos ; ) ooit droeg ik zooltjes en had ik voet- en rugklachten. De chiropractor wees mij erop dat die zooltjes van de podoloog juist de boosdoener van die rugklachten waren! Ik wissel normale schoenen nu af met barefoot schoenen (zonder losse tenen) van het merk Feelgrounds. Nergens meer last van. Deze lichte, opvouwbare schoenen zijn ook ideaal voor reizen/backpacken.

 4. Ik vind je blog over het algemeen erg geloofwaardig, maar een enkel product aanbevelen waar toevallig een affliate link in zit, zonder vergelijken van andere producten.. het voelt wat… hm.. het maakt de totale geloofwaardigheid een beetje minder:)

  • Zelf wandel ik op sketchers…goedkoop, lichtgewicht en heerlijk om op te lopen doordat de zachte binnenzool zich op natuurlijke wijze aanpast aan jouw voeten! Ook een aanrader.

  • Ik wandel al jaren op teenschoenen. Heerlijk!
   Oorspronkelijk aangeschaft om mee te hardlopen, maar ik kreeg echt last van mijn rug, ook bij rustig opbouwend trainen.
   Het grote voordeel vind ik dat mijn houding beter is, je de ondergrond veel beter voelt en de belasting op de knieën veel minder is. Met mijn bergschoenen kreeg ik last van mijn knieën bij een stevige wandeling, dat is nu niet meer met teenschoenen. Ze zijn zoveel lichter!
   Je voeten doen echt mee met wandelen, ze worden lekker warm, dus door plassen lopen is heerlijk verkoelend en ze zijn ook geschikt voor iets koudere perioden.
   Ik vind de grip ook beter dan met bergschoenen, heel prettig bij bergwandelen. Zeker bij onregelmatig terrein of als je over grote stenen loopt. Het wandelen over kleine scherpe stenen is echter wel pijnlijk.
   Je kunt ze gewoon in de wasmachine gooien (30 graden) als ze beginnen te stinken na zweterige wandelingen.
   En de kleine bloemetjes die je af en toe ‘plukt’ met je tenen zijn echt een mooi versiersel.

 5. Ik heb het een tijd geprobeerd. In eerste instantie was het positief, maar uiteindelijk werden de klachten alleen maar veel erger. Dit kwam door een onderliggend probleem. Doe dit dus niet zomaar!!

 6. Je begrijpt dat ik nu iedereen met barefoot schoenen ga aanspreken? “Bent u misschien Mr FOB?”

 7. Een aantal jaren geleden, denk 2018, heb ik een stel Vivram hardloop schoenen aangeschaft. In eerste instantie ben ik ermee gaan hardlopen maar dat was niet te doen, kreeg er mega kuitpijn van. Men zegt dan vaak dat je te snel te veel km erop loopt. Dat zou kunnen maar in mijn geval vond ik het lastig om vanaf het nulpunt te gaan trainen aangezien ik al gewend was om 10 km te kunnen hardlopen. Ik ervaar het echter niet als een miskoop omdat ik er af en toe op wandel. Veel vaker gebruik ik ze echter i.p.v. slippers, met name op vakantie lekker op de camping. Echt heel charmant vind ik ze niet maar de pasvorm vind ik belangrijker (en die is heerlijk!)

 8. Bauke van der Loon Reageer

  Ik denk dat speciale zooltjes of orthopedische schoenen de problemen op den duur alleen maar verergeren. De problemen ontstaan vaak doordat confectieschoenen met een voetbed en/of zooltjes de voetspieren ‘lui’ en zwak maken. De voetspieren worden ‘verwend’ en niet geactiveerd.
  Ik heb hier zelf ervaring mee. Ik heb ook veel ‘aangemeten’ dure zooltjes gehad voor mijn holle en brede voeten. Allemaal weggegooid!
  Veel lopen op blote voeten activeert de voetspieren en maakt deze flexibeler en sterker. Hetzelfde geldt voor minimalistische schoenen zonder of met weinig drop al dan niet met aparte ’tenen’.
  Zelf loop ik thuis altijd op blote voeten en als hardloper gebruik ik al jaren Topo Athletics schoenen. Deze schoenen lopen heerlijk en de tenen hebben alle ruimte, een verademing! Ik loop nu marathons zonder speciale zooltjes en zonder voetproblemen…

 9. Ervan uitgaande dat jij ook op de prijs/kwaliteit verhouding hebt gelet, wil ik graag weten welk merk en type schoen je uiteindelijk gekocht hebt. Dat maakt het zoeken voor mij een stuk makkelijker. 😉

 10. Ik loop sinds een 6 tal jaren op vibrams hard en daarnaast in het dagelijks leven heb ik ook barefootschoenen. Gewoon heerlijk de ruimte in de soepele schoenen en geen knelpunten meer. Kijk anders ook eens bij Barefoot & More in Arnhem of de webshop. Voor de dagelijkse schoenen al veel merken geprobeerd, maar Freet bevalt mij het best eigenlijk.

 11. Tnx voor het delen! Heb jarenlang met voetproblemen gelopen, mijn voorvoeten zijn te breed volgens huidige maatstaven (heerlijk met vrouwenschoenen waarbij inderdaad alles in een punt loopt, verschrikkelijk!), hielspoor (of iets wat er op lijkt), te korte kuitspieren, zooltjes, zelfs orthopedische schoenen aan laten meten die nooit gebruikt zijn omdat ze bagger waren. Uiteindelijk bij zero drop trailrunschoenen uitgekomen van Topoathletics voor onder de 100 euro (waar ik eerst dure bergschoenen had van 2-300+). Hele lichte schoenen, geen hak dus (0 drop) en breed aan de voorkant en de problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. En geen voetspecialist die je daar op wijst… Helaas gingen ze voor wandelen niet lang mee maar inmiddels zoek ik het in de jongens/mannenschoenen want breder voorin en trailrunschoenen die de flexibiliteit van een sportschoen maar de ruige onderzool van bergschoenen geven. Ik ben al even op Goedvoets site aan het lezen en zie een hoop interessante en herkenbare dingen. Dus bedankt!

 12. Interessante blog! Zelf loop ik in en om het huis altijd op blote voeten, weer of geen weer. En zodra het weer het toelaat op slippers. Zelf merk ik dat mijn tenen verder uit elkaar staan dan van mijn huisgenoten. Ik ga me eens in die barefootschoenen verdiepen. Ben benieuwd of dat kan met mijn ruiterteen. Heb je veel moeite om iedere teen in een apart vakje te doen? En kriebelt het niet tussen je tenen?
  Wandel ze!

  • Nee hoor, ik krijg mijn tenen zo in die vakjes. Even wennen in het begin, maar dan gaat het heel makkelijk. En het kriebelt niet tussen mijn tenen. Ik heb zowel met als zonder teensokken in de schoenen gelopen, gaat beide goed.