Rood staan; 3 maanden langer doorwerken?


rood staan

Wat kost rood staan? Nederlanders die rood staan moeten gemiddeld genomen 3 maanden langer doorwerken aan het einde van hun loopbaan om de debetrente te compenseren die ze tijdens hun loopbaan betaald hebben. Hoe dat kan?

 

We staan 2.000.000.000 euro rood

In Nederland staan we met zijn allen samen 2.000.000.000 euro rood. 23% van de Nederlanders staat elke maand rood. Van de 17.000.000 inwoners van Nederland staan dus 3.900.000 inwoners elke maand rood.

Even ervan uitgaande dat dit de enige mensen zijn die rood staan, staan die mensen dus gemiddeld 512 euro rood per persoon.

Over rood staan betalen we tussen de 9 en 14% debetrente per jaar. Dat is gemiddeld dus 59 euro debetrente per jaar.

En dat is slechts 1,30 euro per week. Dat stelt dus niets voor, toch?

 

6000 euro gemist netto geld

Dat is wat de meesten geneigd zijn te denken. Maar de meesten beseffen dan ook niet hoeveel opbrengst ze missen op de langere termijn door geld uit te geven en niet te beleggen en voor zichzelf te laten werken.

Ik beleg via DEGIRO in 2 indexfondsen en behaal op die manier gemiddeld 6-7% rendement per jaar.

Zoals ik eerder uitlegde levert een wekelijkse besparing van 1 euro op een termijn van 10 jaar je 752 euro op. En op een termijn van 30 jaar zelfs ruim 5300 euro.

Die 1,30 euro debetrente per week is dus 851 euro netto geld dat je mist op een termijn van 10 jaar. En 6000 euro op een termijn van 30 jaar.

roodstaan

 

3 maanden doorwerken aan einde loopbaan

In Nederland is het modaal netto maandinkomen volgens het CPB 2012 euro. Bij een modaal inkomen moet je 3 maanden werken om die 6000 euro bij elkaar te hebben.

Is de gemiddelde Nederlander bereid 3 maanden langer te moeten doorwerken aan het einde van zijn of haar loopbaan om dat beetje rood te kunnen staan tijdens zijn of haar loopbaan? Waarschijnlijk niet als hij of zij zich zou beseffen dat dat de prijs is die hij of zij betaalt.

Nederlanders kunnen gemiddeld genomen 3 maanden eerder stoppen met werken door niet rood te staan Klik om te Tweeten

BKR registratie

Vanaf 1 december 2017 krijg je al een BKR registratie als je meer dan 250 euro rood staat gedurende langer dan 1 maand. Daardoor kan het bijvoorbeeld lastiger worden een hypotheek af te sluiten. Dit is een extra reden om te voorkomen dat je rood staat.

Bij alle banken kun je regelen dat je niet rood kunt staan. Dan voorkom je hoge rentes en een registratie bij het BKR. Ik sta zelden rood maar heb begin deze maand geregeld dat ik niet meer rood kan staan.

 

Hoe ga jij om met rood staan?

Meer tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12856 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

13 gedachten over “Rood staan; 3 maanden langer doorwerken?

 • Jenny - ikreis.net

  Ik vind het een bizar idee dat zoveel mensen maandelijks rood staan…. ik heb die optie op mijn rekening geblokkeerd.

 • Project Lonica

  Wow, wat een cijfers weer… Bijna een kwart van alle Nederlanders staat maandelijks rood! Inderdaad superzonde van het geld. Ben wel benieuwd hoe het dan zit met consumptieve kredieten en creditcardschulden. Of valt die laatste categorie onder rood staan?

 • Team CF

  Rood staan is idd zonde van je geld (leuk rekensommetje trouwens), maar legt in de meeste gevallen ook een veel groter probleem blood rondom de financiele staat van deze mensen. En dan zijn er dus toch wel veel mensen die niet met geld om blijken te kunnen gaan, toch wel een groot probleem dus in deze samenleving.
  Wij hebben zelf nooit de mogelijkheid genomen om rood te staan, en hebben dit dus ook nooit gedaan (zelfs niet in onze studenten tijd toen we nog niet zoveel te besteden hadden!).

 • rijkgenoeg

  Ik los het aflossingsvrije deel (ook een soort rood stand) van mijn hypotheek af wat me netto 3,5% risicoloos rendement oplevert. Daar kun je nog over discussieren of dat handig is maar je rood stand aflossen voor 12% risicoloos rendement is echt een no brainer. Als men het zou doorzien… Hopelijk schudt dit artikel wat mensen wakker

  • Mr FOB Bericht auteur

   Verstandig wat je doet.
   Ik hoop ook dat dit artikel wat mensen wakker schudt, daar heb ik het voor geschreven

 • Florine

  Je hoeft niet eens rood te staan om de registratie te krijgen, ook niet 1 maand. De registratie krijg je zodra je de MOGELIJKHEID hebt om € 250 of meer rood te staan. Zelfde bij een credit card. Als je die hebt staat dat geregistreerd bij BKR.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt voor je feedback. Waar heb je die info vandaan? Ik lees namelijk via de link naar het BKR in de post: Vanaf 1 december 2016 delen alle deelnemers aan het kredietstelsel meer kredietinformatie: Dan worden alle kredieten van meer dan €250 én die u langer dan 1 maand gebruikt, geregistreerd. Deze worden getoond als de kredietverstrekker u toetst en als u zelf inzage doet.

 • Gerlinde

  Dat gebeurde me vroeger ook wel eens, maar ik heb jaren geleden de mogelijkheid tot rood staan op laten heffen en bij Triodos en mijn rekening in Noorwegen kan ik niet eens rood staan. Ik heb nu altijd zo veel op mijn gewone rekening dat het in principe ook onmogelijk is om de bodem te bereiken, dat voelt wel erg fijn. (nou ja, het kan wel op natuurlijk, maar dat moet niet)

 • geld is tijd

  Rood staan is zeker zeer zinloos! Kan ik hieruit concluderen dat elke 1,30 besparing per week een vroeger pensioen van 3 maanden oplevert? In dat geval ken ik wel meer besparingen die 1,30 per week opleveren. Sterker nog, als ik 150 per week bespaar, dan kan ik nu al met pensioen:-P