Wat kost rood staan? Nederlanders die rood staan moeten gemiddeld genomen 3 maanden langer doorwerken aan het einde van hun loopbaan om de debetrente te compenseren die ze tijdens hun loopbaan betaald hebben. Hoe dat kan?

rood staan

We staan 2.000.000.000 euro rood

In Nederland staan we met zijn allen samen 2.000.000.000 euro rood. 23% van de Nederlanders staat elke maand rood. Van de 17.000.000 inwoners van Nederland staan dus 3.900.000 inwoners elke maand rood.

Even ervan uitgaande dat dit de enige mensen zijn die rood staan, staan die mensen dus gemiddeld 512 euro rood per persoon.

Over rood staan betalen we tussen de 9 en 14% debetrente per jaar. Dat is gemiddeld dus 59 euro debetrente per jaar.

En dat is slechts 1,30 euro per week. Dat stelt dus niets voor, toch?

6000 euro gemist netto geld

Dat is wat de meesten geneigd zijn te denken. Maar de meesten beseffen dan ook niet hoeveel opbrengst ze missen op de langere termijn door geld uit te geven en niet te beleggen en voor zichzelf te laten werken.

Ik beleg via DEGIRO in 2 indexfondsen en behaal op die manier gemiddeld 6-7% rendement per jaar.

Zoals ik eerder uitlegde levert een wekelijkse besparing van 1 euro op een termijn van 10 jaar je 752 euro op. En op een termijn van 30 jaar zelfs ruim 5300 euro.

Die 1,30 euro debetrente per week is dus 851 euro netto geld dat je mist op een termijn van 10 jaar. En 6000 euro op een termijn van 30 jaar.

roodstaan

3 maanden doorwerken aan einde loopbaan

In Nederland is het modaal netto maandinkomen volgens het CPB 2012 euro. Bij een modaal inkomen moet je 3 maanden werken om die 6000 euro bij elkaar te hebben.

Is de gemiddelde Nederlander bereid 3 maanden langer te moeten doorwerken aan het einde van zijn of haar loopbaan om dat beetje rood te kunnen staan tijdens zijn of haar loopbaan? Waarschijnlijk niet als hij of zij zich zou beseffen dat dat de prijs is die hij of zij betaalt.

Nederlanders kunnen gemiddeld genomen 3 maanden eerder stoppen met werken door niet rood te staan Klik om te Tweeten

BKR registratie

Vanaf 1 december 2017 krijg je al een BKR registratie als je meer dan 250 euro rood staat gedurende langer dan 1 maand. Daardoor kan het bijvoorbeeld lastiger worden een hypotheek af te sluiten. Dit is een extra reden om te voorkomen dat je rood staat.

Bij alle banken kun je regelen dat je niet rood kunt staan. Dan voorkom je hoge rentes en een registratie bij het BKR. Ik sta zelden rood maar heb begin deze maand geregeld dat ik niet meer rood kan staan.

Hoe ga jij om met rood staan?

Meer tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

13 Reacties

 1. Jenny - ikreis.net Reageer

  Ik vind het een bizar idee dat zoveel mensen maandelijks rood staan…. ik heb die optie op mijn rekening geblokkeerd.

 2. Project Lonica Reageer

  Wow, wat een cijfers weer… Bijna een kwart van alle Nederlanders staat maandelijks rood! Inderdaad superzonde van het geld. Ben wel benieuwd hoe het dan zit met consumptieve kredieten en creditcardschulden. Of valt die laatste categorie onder rood staan?

  • Goeie vraag, ik weet niet precies hoe rood staan gedefinieerd is door het BKR…

 3. Rood staan is idd zonde van je geld (leuk rekensommetje trouwens), maar legt in de meeste gevallen ook een veel groter probleem blood rondom de financiele staat van deze mensen. En dan zijn er dus toch wel veel mensen die niet met geld om blijken te kunnen gaan, toch wel een groot probleem dus in deze samenleving.
  Wij hebben zelf nooit de mogelijkheid genomen om rood te staan, en hebben dit dus ook nooit gedaan (zelfs niet in onze studenten tijd toen we nog niet zoveel te besteden hadden!).

 4. Ik los het aflossingsvrije deel (ook een soort rood stand) van mijn hypotheek af wat me netto 3,5% risicoloos rendement oplevert. Daar kun je nog over discussieren of dat handig is maar je rood stand aflossen voor 12% risicoloos rendement is echt een no brainer. Als men het zou doorzien… Hopelijk schudt dit artikel wat mensen wakker

  • Verstandig wat je doet.
   Ik hoop ook dat dit artikel wat mensen wakker schudt, daar heb ik het voor geschreven

 5. Je hoeft niet eens rood te staan om de registratie te krijgen, ook niet 1 maand. De registratie krijg je zodra je de MOGELIJKHEID hebt om € 250 of meer rood te staan. Zelfde bij een credit card. Als je die hebt staat dat geregistreerd bij BKR.

  • Bedankt voor je feedback. Waar heb je die info vandaan? Ik lees namelijk via de link naar het BKR in de post: Vanaf 1 december 2016 delen alle deelnemers aan het kredietstelsel meer kredietinformatie: Dan worden alle kredieten van meer dan €250 én die u langer dan 1 maand gebruikt, geregistreerd. Deze worden getoond als de kredietverstrekker u toetst en als u zelf inzage doet.

 6. Dat gebeurde me vroeger ook wel eens, maar ik heb jaren geleden de mogelijkheid tot rood staan op laten heffen en bij Triodos en mijn rekening in Noorwegen kan ik niet eens rood staan. Ik heb nu altijd zo veel op mijn gewone rekening dat het in principe ook onmogelijk is om de bodem te bereiken, dat voelt wel erg fijn. (nou ja, het kan wel op natuurlijk, maar dat moet niet)

 7. Ik ga nooit rood staan. Dat kan ook niet, want ik heb het zo ingesteld dat ik niet rood kan staan. Mocht het gebeuren door een incasso dan dicht ik het lek met mijn spaargeld.

 8. Rood staan is zeker zeer zinloos! Kan ik hieruit concluderen dat elke 1,30 besparing per week een vroeger pensioen van 3 maanden oplevert? In dat geval ken ik wel meer besparingen die 1,30 per week opleveren. Sterker nog, als ik 150 per week bespaar, dan kan ik nu al met pensioen:-P