Miriam Lancewood – vrij leven in de wildernis (gastblog)


Miriam Lancewood 2

Miriam Lancewood uit de Achterhoek leeft een bijzonder leven. Ze trekt met haar man Peter door de wildernis en leeft van en met de natuur. De afgelopen 6 jaar deden ze dit in Nieuw Zeeland. Op dit moment in Europa. Volledig vrij en met minimale kosten. Heel inspirerend! Ik ben dan ook heel blij dat ze haar verhaal hier met ons wil delen!

Miriam Lancewood – vrij leven in de wildernis

Persoonlijk

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Miriam en ik ben geboren in Nieuw Wehl in de Achterhoek. Ik kom uit een heel liefdevol en muzikaal gezin, dat vaak ging kamperen in de zomer.
Mijn ouders en twee zusjes hielden erg van vuurtje stoken en wild kamperen. Ik was erg dol op scouting als kind, dus de drang naar de natuur zit er al van jongs af aan in.

Wat zijn jouw levensdoelen?

Mijn levensdoel is om vrij te zijn. Om me niet gevangen te voelen in een baan, huis, hypotheek, eindeloze rekeningen, routine en een ellenlange sleur – tot de dood.
Wat die vrijheid is kan natuurlijk op veel manieren worden ingevuld. Op het moment hebben Peter en ik Nieuw Zeeland verlaten en we  lopen nu door de bergen van Zuid Frankrijk naar Istanbul. We weten niet hoe lang dit gaat duren en elke dag is weer heel anders. Voor mij is dit avontuur.

 

Miriam Lancewood 5

 

Wie zou je graag eens ontmoeten en waarom?

Er is een man, Henry Markram, die werkt in Zwitserland aan het creëren van digitale hersenen. The blue brain project (a brain in a super computer) heet het project waar hij aan werkt.
Ik zou Markram graag willen ontmoeten om te vragen wat hij denkt dat die ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence met de maatschappij doen. Ik ben van mening dat technologie een heel groot effect heeft op de manier van leven en zijn.

 

Leven in de natuur

Als je zoals jullie leeft heb je heel weinig middelen nodig om van te leven. Je bent dus snel “financieel onafhankelijk”. Hoeveel kosten hebben jullie per maand?

In Nieuw Zeeland was dit niet meer dan €160 per persoon per maand. Hoe meer we konden jagen en verzamelen, des te goedkoper het was. We kochten vooral rijst, meel en thee.

In Europa (we zijn op het moment in Frankrijk) is het wel wat duurder, omdat ik hier niet kan jagen. Hier geven we tenminste €200 per persoon uit per maand.

Wat zijn spullen die je echt nodig hebt wanneer je in de natuur leeft?

Geweer en kogels, lucifers, goede tent, slaapzak, een zeiltje voor het brandhout, wollen kleren en een regenjas. Sandalen zijn super handig, omdat je daarmee gemakkelijk alle rivieren kunt oversteken.

Pohutukawa

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan leven in en van de natuur?

Ik hield altijd al van de natuur, maar toen ik met Peter in de Himalaya was kwamen we de Yak Nomads tegen. Zij leven als nomaden in de bergen met hun koeien. Toen dacht ik, ik zou ook primitief willen leven in de natuur. Ook de film Into the Wild was een goede inspiratie.

Hoe bevalt het om in de natuur te leven?

Heel goed, we zijn kerngezond, leven zonder stress, hebben weinig zorgen en zijn zeer gelukkig.

Wat waren je drijfveren om zo te gaan leven?

We wilden allebei een bijzonder leven leiden. We wilden een leven dat niet huisje boompje beestje is. Als ik bijna dood ga, wil ik liever geen spijt hebben van de dingen die ik niet gedaan heb.

Wat doe je nu anders zodra je opnieuw door een natuurgebied trekt dan in het begin?

In Nieuw Zeeland vraag ik nu eerst aan andere jagers welke dieren ze gezien hebben. Of er geiten te vinden zijn hangt helemaal van het gebied af. Er zijn niet overal geiten of possums. En als je in het verkeerde gebied zit valt er weinig te jagen en dus weinig te eten.

Ook zijn we veel meer gespitst op hoeveel het regent. We gaan nooit meer in een regenachtig gebied zitten, dat is afschuwelijk in een tent. We zoeken nu de drogere gebieden op.

Miriam Lancewood 7

Wat zijn landen of gebieden welke zich met name lenen voor jullie manier van leven?

In elk land waar bergen zijn, want in de bergen zijn minder mensen. En dan vooral de droge kant van de bergen. In de bergen zijn altijd wel stroompjes met goed drinkwater.

De bewoonde wereld

Zijn er elementen uit je vroegere leven die je wel eens mist?

Soms mis ik wel eens het contact met mijn familie. En schoon beddengoed dat naar wasmiddel ruikt. Soms ben ik het zat om altijd naar een kampvuur te ruiken.

Miriam Lancewood 3

Zou je nog kunnen aarden in de bewoonde wereld?

Ja, ik zou wel kunnen aarden. Maar ik zou langzaam dood gaan in een 9 tot 5 baan. Die routine zou ik het meest afschuwelijk vinden.

Zou een manier van leven als die van jullie ook in Nederland te realiseren zijn?

In Nederland hoor je altijd wel een snelweg, dus je hebt niet echt een wildernis gevoel. Je zou wel in een tent kunnen leven in een natuurgebied of op een camping. Maar persoonlijk zou ik me dan afvragen wat ik de hele dag zou doen.

Financiële onafhankelijkheid

Beschouw jij jezelf als financieel onafhankelijk?

Totaal onafhankelijk. Ik ontvang geen subsidie of financiële steun van de overheid of andere mensen. Ik zing op straat en sinds kort verdien ik wat bij met de verkoop van mijn boek Mijn leven in de wildernis.

Veel mensen sparen voor de oude dag, bijvoorbeeld in de vorm van pensioen opbouwen. Bereid jij je wat dat betreft op je oude dag voor en zo ja, hoe?

Ja, dankzij mijn boek hoop ik genoeg geld te verdienen voor de oude dag. Maar ik hoop ook simpel genoeg te kunnen blijven leven, zodat ik niet veel nodig heb.

Hoe ga je om met (het risico op) medische kosten?

Ik heb genoeg spaargeld opgebouwd over de laatste jaren om voor mijzelf alle medische kosten te betalen in het geval er iets gebeurt.

Wat is je advies voor mensen die net begonnen zijn aan hun reis op weg naar financiële onafhankelijkheid?

Hoe minder je uitgeeft, hoe minder je hoeft te werken. Er zijn vele manieren om simpel te leven, en toch heel gezond en gelukkig te zijn.

Miriam Lancewood 1

Ten slotte

Zijn er websites of boeken welke je zou kunnen aanbevelen als iemand meer over jouw manier van leven wil lezen?

Mijn boek Mijn leven in de wildernis en mijn website Miriam Lancewood :).

Voor de rest zijn er Bushcraft boeken over Survival. Die heb ik gelezen en soms staat er wel iets nuttigs bij.

Wat zou een goede eerste stap zijn voor mensen die aan de slag willen om een leven als dat van jou te realiseren?

Het is misschien goed om te beginnen met een tent te kopen en te slapen op de grond. Dan leer je om alles in een kleine ruimte te doen. En je leert het lichaam genoeg te ontspannen dat slapen op een dun matje genoeg is.

Hoe lijkt het jou om op deze manier te leven?

Heb je vragen aan Miriam? Stel ze hieronder of via haar website! Haar antwoorden kunnen wel even op zich laten wachten, aangezien ze niet vaak toegang tot internet heeft.

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Miriam Lancewood leeft een vrij leven in de wildernis samen met haar man. Lees hier haar ervaringen!

Ben je benieuwd hoe het is om in een Tiny House in Nederland te wonen? Lees dan Marjolein’s gastblog!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12712 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

22 gedachten over “Miriam Lancewood – vrij leven in de wildernis (gastblog)

 • Bouk

  Oh ik ben helemaal fan van hun! Ik heb haar boek gelezen, haar bij Floortje gezien en de verhalen in de media/tijdschriften! Geweldig leven leiden ze. Ik neem mn petje voor ze af hoe ze het allemaal mooi voorelkaar hebben gekregen, daar is lef en moed voor nodig!
  Hoop dat er ooit nog eens een boek van haar verschijnt.

  • miriamlancewood

   Hoi Bouk, wat leuk dat je zo’n fan van ons bent! 🙂
   Freedom is for free, zeg ik altijd. Je hoeft geen miljonair te zijn om te stoppen met werken en vrij te leven, zolang je met weinig gelukkig bent. Veel groetjes Miriam Lancewood

 • Rose van der Haven

  Wat leuk! Ik heb haar gezien in een uitzending van Floortje Dessing. Super inspirerend, niet om het zelf zo te doen maar wel weer na te denken wat je nog meer kan doen met minder en gezond en gelukkig te zijn. Mooi dat je dit deelt!

 • BespaarBalans

  Een bijzonder inspirerend verhaal. Ik heb de aflevering van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ gezien, en volgens mij was zij een tijd geleden – ter promotie van haar boek – ook bij RTL Late Night. Leuk om nu ook een interview hier te lezen.
  Het inspirerende er aan vind ik dat zij er voor kiezen een heel ander leven te leiden, waarin ze met hele elementaire zaken bezig zijn. Een leven waar menigeen in de (westerse) wereld ver van vervreemd is.
  Persoonlijk zou ik zou niet kunnen of willen leven. Maar het geeft wel te denken met hoe weinig je toe kan. En dat is wel iets wat wij in het leven dat wij leiden kunnen toepassen.

 • M

  Wat inspirerend zeg! Mij lijkt het ook gaaf om totaal buiten de bewoonde wereld te leven. Maar ik heb het nog nooit ervaren dus heb geen idee of ik het ook echt zo fijn zou vinden als ik nu denk.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Gewoon proberen zou ik zeggen! De enige manier om erachter te komen. Paar maanden op sabbatical om te beginnen?

 • Divnomics

  Wat een ontzettend inspirerend verhaal. Respect dat ze simpelweg hebben gekozen voor een ander (en totaal niet standaard) leven.
  Dit zou voor mij wel een stap te ver zijn, maar geeft wel aan met hoe weinig je soms al genoeg kan hebben,

 • Team CF

  Super gaaf! Heel veel sterkte en succes, al lijken jullie daar weinig van nodig te hebben gezien jullie ervaring en kennis.
  @ Mr FOB, leuk interview en zeer interessant! Lijkt op Jacobs F Lunds ERE principe, maar dan nog een stapje verder! Hoor je niet vaak.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Inderdaad knap. Ik kan me overigens wel voorstellen dat ze een pensioen van haar boek kan realiseren. Ze verkoopt het in diverse landen en ze heeft maar heel weinig geld nodig om van te leven. Financieel onafhankelijk worden gaat vooral om wat je uitgeeft, niet zozeer om wat je aan inkomsten hebt.
   Wie weet treed je met jouw boek t.z.t. wel in haar voetsporen ?