Gratis koken tijdens het autorijden
Nou zijn wij als consuminderaars en fervent spaarders natuurlijk vooral op een fiets onderweg. Maar als je dan toch ook auto rijdt, dan is het goed om te weten dat er een manier is om tijdens het rijden gratis te koken!
De voorwaarde die hierbij geldt is dat je onder je motorkap bij onderdeel van je motor kunt komen dat goed warm wordt. Het spruitstuk, dat deel van de uitlaat dat uit je motorblok komt, is daar een goed voorbeeld van.
Ik ga als voorbeeld beschrijven hoe je dit kunt doen met een Citroën 2CV, oftewel een eend.
Het is heel simpel en werkt echt heel goed!
Recept uitkiezen
Begin met te bepalen wat je klaar wilt maken. Er zijn verschillende kookboeken, speciaal geschreven voor motorkoken. Bijvoorbeeld Manifold Destiny, Guide to cooking on your car engine door Chris Maynard. Ook erg leuk is Motorkoken voor beginners door B. van Laerhoven.
Allerlei recepten die je normaal in een oven klaarmaakt of op moet warmen kun je maken.
Pak datgene dat je wilt klaarmaken in in aluminiumfolie en bindt het met een ijzerdraadje op je spruitstuk (zie foto, je kan in een eend 2 pakketjes tegelijk klaar maken).
Vervolgens rijd je een aantal kilometers, afhankelijk van de gaartijd van je gerecht. Dan kan de motorkap open, uitpakken en smullen maar.
Een voorbeeld van een lekker vegetarisch recept uit het tweede boek dat ik noemde is Groentepakketje met blauwaderkaas:
Kooktijd
20 minuten of 25 kilometer
Ingrediënten
1 bos selderij
2 grote rode uien
150g oesterzwammen
2 eetlepels olijolie
peper
zout
100g Danish Blue
Bereiding
- Was en snij de selderij klein
- Pel en snipper de uien fijn
- Scheur de oesterzwammen in stukken
- Volgens het kookboek kun je de selderij en ui nu 4 minuten in een pan bakken voor vertrek en dan de oesterzwammen ook nog 2 minuten, maar dat hoeft niet
- Schep alles op aluminiumfolie en vouw dit dicht tot een pakketje
- Verwarm 20 minuten onder de motorkap
Een voorbeeld van een ander simpel, erg lekker recept uit het tweede boek dat ik noemde is Lauwgerookte zalm met champagnesaus:
Kooktijd
De kooktijd bedraagt 15 minuten of 20 kilometer
Ingrediënten
60ml witte wijn
2 eetlepels mosterd
60ml olijfolie
1 fijngesnipperde ui
gerookte zalmplakjes
verse peterselie
stukje tomaat
stukjes toast
Bereiding
- Doe de olijfolie, de mosterd en de wijn in een kommetje.
- Roer om tot alle ingrediënten goed vermengd zijn
- Wikkel de zalm in aluminiumfolie en verwarm het 15 minuten op uw motor
- Schik de zalm op stukjes toast, overgiet de broodjes met de saus en werk het geheel af met fijngesnipperde peterselie en ui
Toetjes kunnen ook, hieronder een foto van wat kersen op sap voor op ijs.
Heb jij je eten wel eens op deze manier klaar gemaakt?
Als je trouwens serieus op je boodschappen wilt besparen, lees dan de post Goedkoopste supermarkt & boodschappen bespaartips!
Wil jij, net als ruim 15.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2025 kado?
Let op: met beleggen kun je jouw inleg verliezen. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Het opnemen van de naam, het logo of de weblinks van Interactive Brokers (IBKR) vindt uitsluitend plaats op grond van een advertentieovereenkomst. IBKR is geen bijdrager, recensent, aanbieder of sponsor van de inhoud die op deze site wordt gepubliceerd, en is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de besproken producten of diensten. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.
2 Reacties
Alhoewel deze manier van voedsel bereiding voor mij bekend was, vind ik de dubbele kooktijd aanduiding in zowel min als km altijd lollig.
Leuke post.
Dankjewel. Ja, zo grappig hoe die kookboeken zijn!