Kort geleden had ik het met twee collega’s tijdens ons lunchrondje over vakanties. We bleken alle drie groot liefhebber te zijn van reizen.

Goedkope vakantie

Ostuni

Mijn eerste collega zei: hmmm, binnenkort maar eens een leuk reisje naar de andere kant van de wereld uitzoeken! Daarop reageerde mijn tweede collega met de opmerking: haha, ik heb al een vakantie geboekt! Komende zomer met het hele gezin van accommodatie naar accommodatie door Noorwegen trekken.

Aanstaande zomer gaan Mrs FOB kamperen in Asturias. Reizen is één van de dingen die we het liefste doe met ons geld. Daar zijn we dan ook relatief veel geld aan kwijt.

Maar daarnaast krikken we onze spaarquote graag op. Dus bij het reizen letten we wel heel goed op de kosten.

Duur Noorwegen

Afgelopen zomer zijn mijn vrouw en ik ook door het peperdure Noorwegen getrokken. Prachtig! Maar we hebben toch een relatief goedkope vakantie gehad. 4 weken lang inclusief alle bootovertochten, eten en drinken voor 1200 euro per persoon. Wij hebben dan ook gekampeerd in onze eigen tent en onze maaltijden zelf klaar gemaakt. Superdeluxe hoor, met verwarming en echte bedden. Zal ik over een tijdje wel een post aan wijden.

Puglia

Ook ben ik net een weekje op vakantie geweest in Italië met een vriend. Ik ga elk jaar een weekje op pad met hem.

We zijn naar een goedkoop maar prachtig deel van Italië geweest, namelijk Puglia (de hak van Italië). Op aanraden van een Italiaanse collega van me.

Ook dit heb ik zo uitgezocht dat het weinig kost. Dat lukt heel goed in dit seizoen, zeker als je een goedkope streek uitzoekt.

Mooie kust

Kust Puglia

Kosten vlucht, auto

en appartement

Onze vlucht + week autohuur kostten 210 euro voor 2 personen, oftewel 105 euro per persoon. We vlogen vanaf Eindhoven naar Brindisi.

We huurden een balzaal van een appartement in Lecce (ook bekend als het Florence van het zuiden). Hier de woonkamer:

Appartement Lecce

Twee aparte slaapkamers, een fles wijn, een grote fles bier, allemaal fruitsappen en een gevulde fruitmand bij ontvangst. Koffie, spaghetti, saus, crackers, Nutella, alles aanwezig. En dat voor 315 euro voor een week voor ons tweeën. Oftewel 162.50 euro per persoon voor de hele week.

Hier de stadspoort van het mooie Lecce:

Stadspoort Lecce

Kosten eten

Dit is het enige weekje per jaar dat ik wat eten betreft niet consuminder. Ik vind het in een land als Italië uiteten gaan te verleidelijk om zelf te gaan koken. Maar dat kan dus wel in zo’n appartement, als je wilt.

We hebben veel vis, schaal- en schelpdieren op, heerlijke pizza en pasta en uiteraard ijs. Maar je moet echt je best doen om daar veel geld aan kwijt te raken in deze regio.

Koffie in sfeervolle cafés:

Lecce ontbijt

We zijn voor ontbijt + lunch + diner inclusief alle drank gemiddeld niet meer dan 40 euro per persoon per dag kwijt geweest.

Zeevruchten

Mooie gebouwen

Puglia is een prachtige, relatief goedkope streek in Italië. Bij Nederlanders niet zo bekend, bij de Italianen wel.

Je hebt er heel leuke, authentieke huisjes:

Trulli

Prachtige kathedraal in Ostuni, het dorpje op de heuvel dat te zien is op de eerste foto in deze post:

Ostuni

Kortom, als je niet naar steden als Rome, Florence of Venetië gaat is Italië een geweldige, goedkope bestemming in dit seizoen.

En in de zomer kamperen helpt ook om de kosten binnen de perken te houden.

Als je de bestemming en manier van vakantie vieren er op uitkiest, kun je uitstekend voor relatief weinig geld vakantie vieren.

Hou jij ook zo van reizen? Ken je Puglia? Hoe vier jij vakantie?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

26 Reacties

 1. Tip: Als je via booking.com reserveert, dan neemt Booking 15% van de prijs. Ze hebben dan wel laagste prijsgarantie, maar dat gaat over de prijs die staat aangegeven online. Daarom is het dus verstandiger om het hotel zelf op te bellen, met de mededeling dat je het hotel via booking hebt gevonden, maar dat je graag wilt weten wat ze van de prijs afkunnen doen. Vaak is dat 10%. Dus een win-win voor beide partijen, zij rond de 5% meer dan als je via booking.com reserveert, jij 10% minder.

 2. Hoi, bedankt voor de fijne tip! Alleen 210 voor 2 personen incl autohuur? Wanneer en waar heb je geboekt, want ik zie het pas vanaf 210 pp zonder autohuur. en dan doe je er ook nog een uurtje of 15 over..

 3. Wannabe Mrs Mustache Reageer

  Helaas gebonden aan de schoolvakanties, maar door het in de laatste of eerste week van de vakantie te plannen kunnen we profiteren van goedkopere prijzen. Geen hoge eisen en veel zelf koken en dan kom je heel ver. Wel midweek skiën in voorjaarsvakatie geboekt. Midweek ipv week om idiote files te ontlopen.
  Wintersport is niet meer wat het geweest is, sneeuw kwaliteit in de Alpen is flink minder geworden door klimaat verandering.. dus nu nog maar genieten van de sneeuw voordat het te laat is.

 4. Hi! Maar het is toch altijd nog een hele uitgave, afreizen naar Italie. Ik huur dan liever in NL, van een particulier. Bijvoorbeeld via huisjetehuur. En als ik dan ook nog eens met de trein reis, dan kijk ik op het kaartje of er een huisje dichtbij een station ligt. OK, niet zo avontuurlijk als het mooie Italie, maar wel behoorlijk financieel onafhankelijk-vriendelijk 🙂

  • Nou, dat viel wel mee, een vliegticket kostte minder dan een treinkaartje om door heel Nederland te kunnen reizen in dit geval. En wellicht is de huur in de hak van Italië goedkoper dan in Nederland, gezien het lage prijspeil daar. Niets mis met een huisje huren in NL overigens (hoewel ik dan mijn eigen tent zou neerzetten als het niet te koud is)!

 5. Ik ben gek op Italië en op tips om de kosten van de vakantie binnen de perken te houden.
  Je hebt me heel enthousiast gemaakt voor dit deel van Italië

 6. Italië is toch niet echt goedkoop wat kamperen betreft is mijn ervaring ( geen luxe cq grote campings) .

  • Bedankt voor je reactie. Kamperen kan in bijvoorbeeld Frankrijk inderdaad goedkoper.

 7. plattelandsmeisje Reageer

  Het ziet er allemaal prachtig uit! Ik ben zelf helemaal niet reislustig, en wij blijven dan ook vrijwel altijd thuis.

 8. Ik was er eigenlijk mee gestopt toen mijn ouders naar Kos wilde en zij wilden dat ik ook ging meebetalen (afhankelijk van de smaak van mijn ouders, rond de 1000 euro voor tien daagjes). Ik wilde er niet voor betalen, was bezig met een stage en dus bleef ik thuis.

  Het jaar daarna ging ik naar de uni toe, kreeg een vriendje (inmiddels ex) en we zaten eraan te denken om een roadtrip naar Zweden te maken. Relatie ging uit dus vakantie ging niet door. De daarop komende zomers bleef ik in Nederland want de herkansingen zaten altijd in de zomer. En ik had er nooit echt zin in. Op een gegeven moment was ik het een beetje zat en toevallig kwam het zo uit dat in januari de kans had om naar London te gaan (wilde altijd gaan, kon toevallig goedkoop een treinkaartje kopen) en dat beviel uitstekend. Daarnaast zou ik eigenlijk op ’trip’ gaan, op reis met de rest van de rugbyclub, maar dat heb ik veranderd in het fluiten van een bepaald toernooi dat waar ik een onkostenvergoeding voor krijg ipv het betalen van de reis.

  Ik ben daarnaast uitgenodigd om in Ibiza een toernooi te komen fluiten. Alles wordt voor mij geregeld, behalve mijn vliegticket. Ik ga een paar dagen eerder en hoop daar een auto of scooter te huren om over het eiland te crossen. Lekker van het weer genieten en mijn melkflessen wat bij te kleuren. 🙂

  Dus: ik hou het vrij budget. Wel ga ik af en toe weekendjes weg, dan ga ik naar vrienden in Belgie. Ik heb dan alleen benzine kosten en misschien eten dat ik dan moet betalen. Heel erg fijn dat ik er zo ook eens tussenuit ben.

  • Leuk, lekker melkflessen met chocomel vullen grotendeels op kosten van een ander! Ben nooit op Ibiza geweest, maar heeft heel mooie, relaxte stukken volgens mij.
   Heerlijk, low budget er even helemaal uit als je bij anderen gezellig op bezoek kunt!

 9. Wat stoer, langlaufen met een tentje op je slee!
  Leuk, wild kamperen. Ook wel eens gedaan in de Ardennen. Kan ook goed in Scandinavië.
  Wel balen voor je dat je altijd die 1 persoons kosten extra hebt… Maar het belangrijkste voor de kosten is je instelling en die zit wel goed!

 10. Ik zit wegens mijn werk nogal aan de schoolvakanties vast – het kan wel daarbuiten, maar dat levert altijd een hoop meer stress op dan wanneer ik mijn vakantie in dezelfde weken plan als wanneer mijn politieke bovenbazen er ook niet zijn (ik ben ambtenaar), zeker als het gaat om een wat langere vakantie (>1 week). Maar ik heb dan wel weer de mazzel dat het soort vakantie waar ik van hou doorgaans goedkoop is. Ik ga meestal wandelen met een tentje op mijn rug (of langlaufen met mijn tentje op een slee). Dan is de grootste kostenpost het vervoer naar waar ik dat ga doen, maar geef ik onderweg niet veel meer uit dan thuis. Als ik naar een gebied ga waar je kan wildkamperen is het natuurlijk helemaal goedkoop. Verder begeleid ik wandelreizen als vrijwilliger, de reizen die ik begeleid hoef ik zelf niet te betalen dus dat levert mij ongeveer 1 gratis vakantie per jaar op (al voelt het niet altijd als vakantie – soms is het echt meer werken als je een lastige groep of lastige omstandigheden hebt). De enige echte grote kostenpost die ik heb qua vakanties zijn de wat verdere reizen die ik 1x in de paar jaar maak. Zo was ik 5 weken naar Zuid-Afrika, daar in je eentje een auto huren en rondtrekken is nu eenmaal niet goedkoop, ook al neem je wel gewoon je tent mee en kook je een groot deel van je eigen maaltijden. Mijn grote frustratie bij dat soort reizen is de single traveller tax – ik ben relatief veel geld kwijt omdat ik dan in mijn eentje reis en dus niet de kosten voor hotelkamers, auto’s en dergelijke kan delen. Maar dat soort uitspattingen daargelaten valt het best mee hier – en kan ik dus vaak op vakantie voor niet idioot veel geld.

 11. Prachtig daar! Voerstreek is één van mijn favoriete in-de-buurt bestemmingen. Veel plezier met z’n 3-en!

 12. Ziet er goed uit daar in Italie! Veel plezier ook in Spanje. Wij gaan Amber Tree Leaves and de FinancialFreedomSloth sponsoren met een bezoekje aan Belgie in April. Weekje een AirBnB geboekt in Belgie in de buurt van Zuid Limburg / Maastricht. Houden het even simpel en in de buurt met de kleine, die kan niet zo goed meer lang stil zitten 🙂

 13. Tja, ook wij reizen graag en (soms) ver. Zo gingen we 2 j geleden met het hele gezin naar Thailand, maar dat was de voorlopig laatste grote reis (zoon is nu een peuterpuber van 2) en voor 5 personen vliegtickets kopen is wel heel erg duur. Camperen is niet handig als je al met zn 5en in de auto zit en dan moet je nog tent, campeergrief enz meenemen. En buiten de schoolvakanties kunnen we niet weg want de dochters zijn schoolplichtig 😉 dat bemoeilijkt de zaken wel een beetje, maar elk jaar slagen we er toch in relztief goedkoop op reis te geraken.
  Dit jaar moeten we nog uitzoeken wat/waar, want de financiën staan op standje super zuinig.

  • Dat is inderdaad een mooie uitdaging, met z’n vijven low budget op pad! Maar dat hoeft de pret helemaal niet te drukken, integendeel vaak. Geeft toch meestal veel voldoening als je voor een habbekrats een mooie vakantie hebt gehad.

 14. Ja, skiën kost nou eenmaal geld. Maar dat soort “uitspattingen” is prima te combineren met een hoge spaarquote, zoals jij ook laat zien ?

 15. Project Lonica Reageer

  Ha, wat leuk, Asturias! 🙂
  Ben wel benieuwd hoe de campings daar zijn, ik vermoed wat aangeharkter dan bij ons. Ik weet dat er daar ook een Nederlands stel is met een camping, Thomas en Astrid. Ik ben er nooit geweest, maar hun camping is vast ruiger en simpeler: http://www.fontebona.es

  • Fontebona ziet er geweldig uit, bedankt voor de link! Krijg acuut zin!!
   Campings in Asturias aangeharkter dan bij ons? Verrassend, ik zou eerder andersom verwachten. Maar helemaal prima, een schoon toilet + douche is alles dat we nodig hebben

 16. Hoi, wij gaan graag vaak en veel op vakantie, maar ook hiervoor zoeken we naar goedkope alternatieven. Oost-Europa is een aanrader. Zeker in de zomer, niet te warm(wij zijn graag actief), maar wel stabiel mooi weer (wij houden niet van regen). Geweldig, leven als een God voor de prijs van een bedelaar. Goedkope hotels en goedkoop uiteten. Prachtige steden en leuke musea. Mooie natuur. Aanraders zijn Polen, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Letland en Litouwen. Heerlijk rustig, niet teveel toeristen, authentiek. Wij hebben geweldig luxe vakanties en toch is het altijd goedkoper dan thuisblijven. Kortom een aanrader.

  • Daar noem je een rijtje landen die wij allemaal nog niet bezocht hebben. Wij zijn ook graag actief, dus stabiel weer met niet te hoge temperaturen hebben ook onze voorkeur. Goede tip! Gaan we ons eens in verdiepen.