Kort geleden had ik het met twee collega’s tijdens ons lunchrondje over vakanties. We bleken alle drie groot liefhebber te zijn van reizen.

Goedkope vakantie

Ostuni

Mijn eerste collega zei: hmmm, binnenkort maar eens een leuk reisje naar de andere kant van de wereld uitzoeken! Daarop reageerde mijn tweede collega met de opmerking: haha, ik heb al een vakantie geboekt! Komende zomer met het hele gezin van accommodatie naar accommodatie door Noorwegen trekken.

Aanstaande zomer gaan Mrs FOB kamperen in Asturias (ja, Lonneke, mede jouw schuld). Reizen is één van de dingen die we het liefste doe met ons geld. Daar zijn we dan ook relatief veel geld aan kwijt.

Maar daarnaast krikken we onze spaarquote graag op. Dus bij het reizen letten we wel heel goed op de kosten.

Duur Noorwegen

Afgelopen zomer zijn mijn vrouw en ik ook door het peperdure Noorwegen getrokken. Prachtig! Maar we hebben toch een relatief goedkope vakantie gehad. 4 weken lang inclusief alle bootovertochten, eten en drinken voor 1200 euro per persoon. Wij hebben dan ook gekampeerd in onze eigen tent en onze maaltijden zelf klaar gemaakt. Superdeluxe hoor, met verwarming en echte bedden. Zal ik over een tijdje wel een post aan wijden.

Puglia

Ook ben ik net een weekje op vakantie geweest in Italië met een vriend. Ik ga elk jaar een weekje op pad met hem.

We zijn naar een goedkoop maar prachtig deel van Italië geweest, namelijk Puglia (de hak van Italië). Op aanraden van een Italiaanse collega van me.

Ook dit heb ik zo uitgezocht dat het weinig kost. Dat lukt heel goed in dit seizoen, zeker als je een goedkope streek uitzoekt.

Mooie kust

Kust Puglia

Kosten vlucht, auto

en appartement

Onze vlucht + week autohuur kostten 210 euro voor 2 personen, oftewel 105 euro per persoon. We vlogen vanaf Eindhoven naar Brindisi.

We huurden een balzaal van een appartement in Lecce (ook bekend als het Florence van het zuiden). Hier de woonkamer:

Appartement Lecce

Twee aparte slaapkamers, een fles wijn, een grote fles bier, allemaal fruitsappen en een gevulde fruitmand bij ontvangst. Koffie, spaghetti, saus, crackers, Nutella, alles aanwezig. En dat voor 315 euro voor een week voor ons tweeën. Oftewel 162.50 euro per persoon voor de hele week.

Hier de stadspoort van het mooie Lecce:

Stadspoort Lecce

Kosten eten

Dit is het enige weekje per jaar dat ik wat eten betreft niet consuminder. Ik vind het in een land als Italië uiteten gaan te verleidelijk om zelf te gaan koken. Maar dat kan dus wel in zo’n appartement, als je wilt.

We hebben veel vis, schaal- en schelpdieren op, heerlijke pizza en pasta en uiteraard ijs. Maar je moet echt je best doen om daar veel geld aan kwijt te raken in deze regio.

Koffie in sfeervolle cafés:

Lecce ontbijt

We zijn voor ontbijt + lunch + diner inclusief alle drank gemiddeld niet meer dan 40 euro per persoon per dag kwijt geweest.

Zeevruchten

Mooie gebouwen

Puglia is een prachtige, relatief goedkope streek in Italië. Bij Nederlanders niet zo bekend, bij de Italianen wel.

Je hebt er heel leuke, authentieke huisjes:

Trulli

Prachtige kathedraal in Ostuni, het dorpje op de heuvel dat te zien is op de eerste foto in deze post:

Ostuni

Kortom, als je niet naar steden als Rome, Florence of Venetië gaat is Italië een geweldige, goedkope bestemming in dit seizoen.

En in de zomer kamperen helpt ook om de kosten binnen de perken te houden.

Als je de bestemming en manier van vakantie vieren er op uitkiest, kun je uitstekend voor relatief weinig geld vakantie vieren.

Hou jij ook zo van reizen? Ken je Puglia? Hoe vier jij vakantie?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

26 Reacties

 1. Tip: Als je via booking.com reserveert, dan neemt Booking 15% van de prijs. Ze hebben dan wel laagste prijsgarantie, maar dat gaat over de prijs die staat aangegeven online. Daarom is het dus verstandiger om het hotel zelf op te bellen, met de mededeling dat je het hotel via booking hebt gevonden, maar dat je graag wilt weten wat ze van de prijs afkunnen doen. Vaak is dat 10%. Dus een win-win voor beide partijen, zij rond de 5% meer dan als je via booking.com reserveert, jij 10% minder.

 2. Hoi, bedankt voor de fijne tip! Alleen 210 voor 2 personen incl autohuur? Wanneer en waar heb je geboekt, want ik zie het pas vanaf 210 pp zonder autohuur. en dan doe je er ook nog een uurtje of 15 over..

 3. Wannabe Mrs Mustache Reageer

  Helaas gebonden aan de schoolvakanties, maar door het in de laatste of eerste week van de vakantie te plannen kunnen we profiteren van goedkopere prijzen. Geen hoge eisen en veel zelf koken en dan kom je heel ver. Wel midweek skiën in voorjaarsvakatie geboekt. Midweek ipv week om idiote files te ontlopen.
  Wintersport is niet meer wat het geweest is, sneeuw kwaliteit in de Alpen is flink minder geworden door klimaat verandering.. dus nu nog maar genieten van de sneeuw voordat het te laat is.

 4. Hi! Maar het is toch altijd nog een hele uitgave, afreizen naar Italie. Ik huur dan liever in NL, van een particulier. Bijvoorbeeld via huisjetehuur. En als ik dan ook nog eens met de trein reis, dan kijk ik op het kaartje of er een huisje dichtbij een station ligt. OK, niet zo avontuurlijk als het mooie Italie, maar wel behoorlijk financieel onafhankelijk-vriendelijk 🙂

  • Nou, dat viel wel mee, een vliegticket kostte minder dan een treinkaartje om door heel Nederland te kunnen reizen in dit geval. En wellicht is de huur in de hak van Italië goedkoper dan in Nederland, gezien het lage prijspeil daar. Niets mis met een huisje huren in NL overigens (hoewel ik dan mijn eigen tent zou neerzetten als het niet te koud is)!

 5. Ik ben gek op Italië en op tips om de kosten van de vakantie binnen de perken te houden.
  Je hebt me heel enthousiast gemaakt voor dit deel van Italië

 6. Italië is toch niet echt goedkoop wat kamperen betreft is mijn ervaring ( geen luxe cq grote campings) .

  • Bedankt voor je reactie. Kamperen kan in bijvoorbeeld Frankrijk inderdaad goedkoper.

 7. plattelandsmeisje Reageer

  Het ziet er allemaal prachtig uit! Ik ben zelf helemaal niet reislustig, en wij blijven dan ook vrijwel altijd thuis.

Schrijf een reactie