Met het plotselinge overlijden van een ogenschijnlijk gezonde, 59 jarige kennis van me afgelopen week werd ik opnieuw met mijn neus op de feiten gedrukt. Tijd is je meest kostbare bezit en je weet nooit hoeveel je er van hebt. Maar hoe hier nou optimaal gebruik van te maken?

The Real Go-Go Years

Onlangs kwam ik op reddit een interessante post hierover tegen, The Real Go-Go Years.

Enerzijds willen mensen die bezig zijn met FIRE vaak zo snel mogelijk financieel onafhankelijk zijn. Ze kunnen dan al hun tijd kunnen besteden aan hetgeen ze belangrijk vinden. Anderzijds kan hard werken tijdens je meest fitte jaren om snel vermogen op te bouwen ook ten koste gaan van genieten van alles wat je in die fitte jaren wel kan doen, maar later niet meer. Daar zit uiteindelijk een optimale balans in.

Niemand weet van tevoren hoe lang hij of zij te leven heeft. Er is echter wel iets zinnigs te zeggen op basis van statistiek. Even een voorbeeld van een ongezellige statistiek, die echter wel kan helpen bij het stellen van prioriteiten:

De pensioengerechtigde leeftijd gaat in Nederland ondertussen richting de 70 jaar. Maar wist je dat de kans dat je 70 jaar oud wordt zonder een serieuze, beperkende aandoening te krijgen maar rond de 50% ligt? Dat betekent dus ook iets voor 2 personen samen, zoals wanneer je samen met een partner bent. Dan is de kans nog veel kleiner dat je samen gezond de pensioengerechtigde leeftijd haalt.

Vermogen opbouwen en fitheid

In de loop van het leven neemt van de meeste mensen het vermogen toe. En van alle mensen neemt de fitheid af. De meesten hebben in hun dertiger en veertiger jaren al best wat vermogen opgebouwd en zijn ook nog fit. In die levensfase zit vaak een optimum wat dat betreft.

En wist je dat je waarschijnlijk meer dagen van je totale leven in vrijheid kunt leven wanneer je op weg naar FIRE parttime werkt in plaats van fulltime? Zie deze blogpost die ik daar eerder al over schreef.

Ik heb zelf in die levensfase een groot deel in deeltijd gewerkt. En ik vond dat altijd een van de beste carrièrebeslissingen die ik ooit gemaakt heb. Ondanks dat het mijn FIRE-datum wat naar achteren heeft geschoven. De vrije woensdag die ik toen wekelijks had gaf mij al minder het gevoel geleefd te worden. En dat gevoel kon ik door mijn werk af en toe wel hebben. En het gaf me tijd om dat te doen wat ik zelf echt graag wilde doen.

Balans tussen geld verdienen en ervaringen opdoen

Ik denk dat het heel verstandig is om bewust na te denken wat je uit het leven wilt halen. En om met bovengenoemde statistieken in het achterhoofd keuzes te maken waar je je tijd aan besteedt. Bijvoorbeeld aan geld verdienen of aan ervaringen opdoen die geen geld opleveren, of die zelfs geld kosten.

Op weg naar FIRE gaat het er niet alleen om zoveel mogelijk geld over te houden en voor je aan het werk te zetten, maar ook om bewust uit te geven aan ervaringen die je belangrijk vindt en die je op latere leeftijd wellicht niet meer kan meemaken, omdat de kans dat je dan nog fit genoeg bent wellicht te klein is.

Wat zou jij nù willen doen als je daar de tijd en het geld voor had?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

12 Reacties

 1. Dank voor artikel. Interessant. Ik vraag me af hoe groot de kans is om 70 te worden als je nu 30
  bent, of als je nu 40 bent bijvoorbeeld. Daarnaast lijkt het me een nuttige toevoeging om te kijken hoe je met weinig geld ook heel gelukkig kan zijn en veel kan meemaken. Denk aan fietsvakanties, liftvakantie, kamperen, etc. Je moet er wel van genieten natuurlijk maar het is de kunst om blij te worden zonder veel geld uit te geven zodat je nu dingen kan meemaken die je blij maken en kan sparen voor de toekomst zodat je zelf kan beslissen of je wilt stoppen met werken.
  Omdat je weet wat kan wil je het ook. Als er geen vliegtuigen waren had je ook niet gewenst om naar Australië te reizen. Het kan, dus ik wil het! De kunst is om te wensen wat je echt wilt meemaken zonder veel geld uit te geven. Zelf word ik bijvoorbeeld erg blij van overnachten op een eiland in een meer in Friesland. Dan heb je het gevoel alsof je echt van de wereld bent en het kost niks. En nog vlakbij ook.

 2. Grappig, je gaat er dus vanuit dat werken niet iets is wat je graag doet? Ik vind dat het meest verbazingwekkende van de hele FIRE-beweging, dat je hard werkt zodat je vroeg niet meer hoeft te werken. Ik werk graag (overigens wel 4 dagen per week), ik vind mijn werk zinvol, ik haal een groot deel van mijn identiteit uit mijn werk en ik vul mijn leven graag zinvol in. Ik denk dat een zinvol leven belangrijk is voor geestelijk en lichamelijk welzijn. Jij, meneer FOB, vult je vrije tijd ook zinvol in, gezien de activiteiten die je beschrijft. Hoe mooi is het als je dat zinvolle al gedurende het werkzame deel van je leven ervaart?

  • Ik ga er niet vanuit dat werk niet hetgeen zal zijn waar je voor kiest als je je tijd zelf kunt invullen. Dat kan prima werk zijn, is maar net hoe zinvol en prettig je het ervaart.

  • Het gaat er niet zozeer om of je wel of niet wilt werken, maar of je wel of niet moet werken. Uit eigen ervaring weet ik dat werk in het begin heel leuk kan zijn, maar dat na jaren werken je niet meer per definitie dezelfde voldoening haalt uit je werk als aan het begin. Bijvoorbeeld doordat je werk is veranderd, of omdat je zelf bent veranderd.
   Als je dan niet hebt nagedacht over je financiele situatie, dan kun je vast zitten aan je werk en heel snel ellendig worden.
   Als je wel een buffer hebt opgebouwd kun je zorgeloos je werk opzeggen en op zoek naar iets waar je wel weer voldoening uit haalt.

  • Mee eens om lekker ah werk te zijn. Echter is mij overkomen dat ik door een beroerte op relatief jonge leeftijd van 50 jaar , ruim 2 jaar geleden, mijn indentiteit op het werk grotendeels ben kwijt geraakt. Je komt er dan achter dat er meer is dan werk. Inmiddels ben ik minder uren per week weer aan het werk op een ander niveau en haal er zeker nog voldoening uit. Toch is er wel een verschuiving geweest mbt wat belangrijk is en wat jezelf voor rol je aan je toeschrijft. Er is meer dan werk alleen. Het FIRE plaatje is ook hierdoor veranderd. Gelukkig heb ik een goed financieel vangnet. De komende jaren zal duidelijker worden of het oorspronkelijke FIRE plan nog staat……. Een goed evenwicht van nu genieten en er voor zorgen dat het later ook nog leuk leven is, als dat je gegund is, is van groot belang.

 3. Hoi Mr Fob,
  Bedankt voor dit interessante artikel.
  De zin over “ de kans dat je 70 jaar oud wordt zonder een serieuze, beperkende aandoening te krijgen maar rond de 50% ligt” kwam wel aan.
  Heb je hier een bron van toevallig?

 4. Herkenbaar! Wij kiezen er ook allebei bewust voor om parttime te werken, de een 32 en de ander 28 uur. Naast dat het fijn is om veel van de kindertijd mee te krijgen scheelt het ook veel kinderopvang én hebben we ook ieder lekker vrije tijd voor onszelf.
  Daarnaast lukt het ook nog om aan de kant te zetten voor later, doordat we sommige dingen ook laten. Bijvoorbeeld lang rijden met dezelfde auto in plaats van een andere kopen. Dat hebben wij er dan ook voor over.
  Voor mij zijn ervaringen belangrijker dan spullen.

 5. Het boek ‘Die with zero’ is hiervoor ook een leuke aanrader. Gaat over dingen meemaken, en hoeveel tijd je ‘overbesteed’ hebt aan werken als je dood gaat met een smak geld op de bank, tijd die je ook had kunnen besteden aan belangrijkere dingen.

 6. Hoi Mr Fob,
  Goed punt!
  Op mijn 35ste werd ik voor het eerst vader en sindsdien ben ik parttime gaan werken. Van 40 naar 32 uur per week.
  2 jaar geleden, toen ons derde kind werd geboren, heb ik zelfs een sabbatical genomen. Kon ik een jaar lang, met mijn volle aandacht, voor mijn gezin zorgen. Kostte handen vol geld, maar was het meer dan waard!
  Nu ik weer aan de slag ben gegaan, werk ik nog maar 24 uur per week. De kindertijd gaat veel te snel voorbij. Ik wil er zoveel mogelijk van genieten. Voor mij is FIRE dan ook niet iets voor ‘later’. Ik leef nu.