YTD | Wat is dat?

YTD betekent ‘year to date’. De term geeft de koersontwikkeling of je rendement weer vanaf 1 januari van dit jaar tot en met vandaag. Vaak vind je de term YTD terug in grafieken of tabellen.

Pieken en dalen zichtbaar maken

Eigenlijk is het best een simpele afkorting, aangezien je bij YTD alleen maar hoeft te denken aan de periode vanaf begin dit jaar tot en met de huidige datum. Dat is feitelijk wat ‘year to date’ betekent. Je ziet de term vaak terugkomen als het gaat om financiële rapportages, omdat het hiermee overzichtelijk wordt wat er in het lopende kalenderjaar precies veranderd is. Bij gebruik van YTD-grafieken zie je ook direct welke pieken en dalen er te zien zijn.

Verschillende manieren van YTD-weergave

  • Het weergeven van de huidige koers als percentage van de eindejaarskoers van het jaar ervoor.
  • Een grafiek die het complete koers- of rendementsverloop laat zien gedurende het jaar, dus inclusief de hoogtepunten en dieptepunten onderweg.
  • Een tabel die de huidige koers afzet tegen de koers op 1 januari.

Elk jaar wordt alles weer op nul gezet en begint de berekening van de YTD-waarde weer opnieuw. Op dezelfde manier wordt er ook naar het beleggingsrendement tot op de dag van vandaag gekeken. De term hiervoor is ‘start to date’, oftewel STD.