Het coronavirus kan ervoor zorgen dat je eventuele vakantieplannen moet aanpassen. Heb je vakantieplannen en overweeg je een annuleringsverzekering of reisverzekering af te sluiten? Dan heb ik 3 tips voor je.

Tip 1: annuleringsverzekering bij negatief reisadvies?

Mijn tip 1: ga er niet vanuit dat je annuleringsverzekering uitbetaalt als je annuleert ten gevolge van een negatief reisadvies, bijvoorbeeld ten gevolge van het coronavirus.

Het coronavirus zorgt ervoor dat steeds meer gebieden een negatief reisadvies krijgen. Bij de meeste annuleringsverzekeringen, ook de doorlopende, krijg je niets vergoed bij annuleren vanwege het coronavirus. En als je iets vergoed krijgt, geldt vaak dat je je reis voor eind januari 2020 al geboekt moest hebben. Hier kun je een overzicht bekijken van de voorwaarden van een aantal verzekeraars in relatie tot het coronavirus.

Tip 2

Sluit een doorlopende reisverzekering in plaats van een kortlopende reisverzekering af, tenzij je niet vaker dan 1x per jaar en niet langer dan één week op vakantie gaat.

Wat ook aantrekkelijk kan zijn is je reis betalen met een AMEX creditcard. Dan is je reis daarmee automatisch verzekerd.

Kortlopende annuleringsverzekering tot 6 keer duurder

Veel mensen denken dat een kortlopende annuleringsverzekering voordeliger is dan een doorlopende annuleringsverzekering. Maar een kortlopende annuleringsverzekering is vrijwel altijd duurder.

De Consumentenbond heeft uitgezocht wanneer een doorlopende verzekering goedkoper is, zie hier. Een kortlopende annuleringsverzekering is alleen voordeliger wanneer je maar 1x per jaar maximaal 1 week op vakantie gaat. Je betaalt tot maar liefst 6x zoveel voor een kortlopende dan voor een doorlopende annuleringsverzekering. En volgens de Consumentenbond zijn de dekkingen vergelijkbaar.

Waarom is een kortlopende annuleringsverzekering zo duur?

Het verschil in premie heeft volgens de Consumentenbond te maken met de manier waarop de premie berekend wordt. Bij een kortlopende reisverzekering is de premie meestal een percentage (5% tot 7%) van de totale reissom. Bij een langlopende verzekering is de premie een percentage van het bedrag dat je verzekering maximaal vergoedt. Hierdoor valt je premie op jaarbasis meestal veel lager uit.

Volgens een verzekeraar die ik onlangs sprak speelt daarnaast het volgende:

“Een verzekeraar zal op een kortlopende verzekering meer risico-opslag zetten om zo in een korte periode toch de schadelast en de handelingskosten van schades te kunnen dekken. Verzekeraars denken in producten in plaats van klanten. Ze willen een product rendabel maken.

Als jij als klant je duurzaam verbindt aan één speler en daar een of meerdere verzekeringen voor de langere termijn onderbrengt, is het voor de verzekeraar efficiënter en kan over het complete profiel een betere risico inschatting worden gemaakt. Als je een klant krijgt die even snel een losse kortlopende verzekering sluit is het risico lastig in te schatten. Dus komen daar opslagen bij.”

3 tips als je een annuleringsverzekering wilt afsluiten!Wanneer is een kortlopende verzekering wel een goed idee?

Als je maximaal 1 keer per jaar op vakantie gaat, kan een kortlopende annuleringsverzekering volgens de Consumentenbond wel goedkoper zijn dan een doorlopende annuleringsverzekering. Dit is afhankelijk van de prijs en geldt voor een:

 • Alleenstaande bij een reis tot ongeveer €1000.
 • Een stel bij een reis tot €1800.
 • Een gezin met twee kinderen tot €2000.

Een ander voordeel van een kortlopende polis kan zijn dat je niet aan een beperkte maximale verzekerde som vastzit. Dat kan bij een doorlopende polis een probleem zijn bij (meerdere) prijzige reizen.

Tip 3

Nou vind ik de tip van de doorlopende annuleringsverzekering een goede tip van de Consumentenbond. Maar de tip die ik eigenlijk de belangrijkste vind, mis ik bij de Consumentenbond. En dat is deze tip:

Denk goed na of je een annuleringsverzekering echt nodig hebt. Als je alleen dat verzekert waarvan je het je niet kunt veroorloven dat het niet gedekt is wanneer het onverhoopt mis gaat, ben je vrijwel altijd het goedkoopste uit.

Maak jij gebruik van een annuleringsverzekering wanneer je op reis gaat? Zo ja, heb je een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

7 Reacties

 1. Lees vooral de kleine lettertjes. Een annuleringsverzekering keert vooral uit bij rampen die dusdanig groot zijn, dat het geld je niet meer interesseert. Een overlijden van een zéér naaste, zoals je partner, een ouder of je kind – nou dan maak je niet druk wat het kost, je gáát.
  Betaal je reis met een creditcard, dat is een betere verzekering dan een annuleringsverzekering. Ik heb al regelmatig geld terug gekregen van de creditcardmaatschappij voor bv een hotelboeking die in het water viel.

 2. Wat mij verbaasd is dat sommige mensen achteraf gaan ‘zeuren’ dat er zo weinig gedekt is door een (annulerings)verzekering. Ze letten bij het afsluiten wel op of het allemaal lekker goedkoop is, maar denken niet zo goed na over in welke situaties ze de verzekering nodig zouden moeten hebben en of deze dan wel uitkeert. Alle waar naar z’n geld.
  Ik heb een doorlopende reisverzekering, en zeker niet de goedkoopste (interpolis), maar die doen nooit moeilijk, ook niet over corona-annuleringen. Het is maar waar je voor kiest, en waar je je geld aan uit wilt geven (of voor terug wilt krijgen)

 3. Ik heb nooit een annuleringsverzekering gehad, als er iets op vakantie gebeurd is een reisverzekering toch beter qua dekking. Je kunt onder hele beperkte voorwaarden naar huis en je betaalt er redelijk veel voor, waardoor het voor mij het niet waard is. Moet zeggen dat ik nog nooit in de situatie ben geweest dat ik een reis zou willen annuleren of niet op vakantie kon (*afkloppen*).

  Voor dit jaar nog niet geboekt, aangezien ik net terug kom van een 4 maand durende mini-retirement (sabbatical, reis, hoe het ook wordt genoemd). Ik heb momenteel nog geen behoefte aan vakantie en als ik het zo merk nu ga ik iets last-minute boeken in het najaar!

  Goede tips Mr FOB!

 4. Wij hebben geen annuleringsverzekering meer!
  We hebben nu twee keer gehad dat de verzekering niet uitkeerde toen dat nodig was.
  Bijna alles is uitgesloten bij een annuleringsverzekering, deze dekt alleen als je zelf echt ziek wordt met een verklaring van de dokter, dus niet bij een milde griep e.d.
  En ga je met meerdere op reis, dan dekt hij alleen voor jou als jij ziek wordt, dus niet voor je medereizigers of andersom. Alleen als je getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt.
  Dus ga je met een vriend en wordt hij zieke of eentje uit zijn familie overlijdt dan krijg jij niks vergoed!
  Daarom hebben wij dus geen annuleringsverzekering meer!

 5. Wij hebben, voor de eerste keer, de reis die wij deze zomer gaan maken uitgebreid met een annuleringsverzekering. Dit is een eenmalige verzekering, en die was best duur. Puur voor het gemoed van mijn vriendin. En we hebben er geen fluit aan met deze hele Coronacrisis (behalve als we zelf ziek worden).
  Daar spelen verzekeraars op in, angst. En angst is een slechte raadgever. Precies zoals je zegt, verzeker alleen wat je niet kan dragen. Ironisch genoeg betekent dat dat de armste mensen het meeste geld hieraan kwijt zijn. 🙁

 6. Wat ik soms hoor is dat mensen bij het in eens niet kunnen (en dat is dus mogelijk iets anders dan nu de situatie is met het Corona virus), is dat men de reis of kaartjes op bv marktplaats zet om er toch nog een deel van het geld terug te krijgen……

 7. De voorwaarden van een annuleringsverzekering zijn zo strict, ik reis veel maar sluit er nooit 1 af. Wel een gewone reisverzekering. Daar komt bij dat ik mijn reizen meestal zelf regel. Ik boek vliegtickets en hotels zelf. Het enige wat ik aan kosten vooruit maak, zijn de vliegtickets.

  Wel in jaar meegemaakt dat eerst de ene en later in dat jaar de andere ouder overleed. Terwijl we in het buitenland waren. Toen de vliegtickets vergoed gekregen als repatriering. Was door FBTO. Documenten geupload, en de kosten van de tickets werden snel over gemaakt. Super service!