VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?


VWRL Vanguard

Ik beleg wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Vanguard indexfondsen. Dit zijn de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Wat is een goed alternatief?

VTI en VXUS niet meer te koop

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is, welke hier te vinden zijn.

VWRL als alternatief

Het alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS combi is VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden.

Ik heb bij andere bekende aanbieders zoals iShares, SPDR en Deutsche X-trackers geen vergelijkbaar, beter alternatief kunnen vinden.

Prestaties VWRL

Laatste update: 18 januari 2018

Hoe presteert dit fonds in vergelijking met VTI/VXUS (50/50) en in vergelijking met VTI/VXUS in de verhouding waarbij VTI aangehouden zou zijn in de hoeveelheid dat de Verenigde Staten daadwerkelijk onderdeel van de marktkapitalisatie van de wereldeconomie hebben uitgemaakt? Ik heb de prestaties in dollars vergeleken, zodat wisselkoerseffecten geen rol spelen in het vergelijk.

De afgelopen jaren vormden de Verenigde Staten niet exact 50% van de wereldeconomie naar marktkapitalisatie. Binnen VWRL werd de positie van de VS nauwkeuriger gevolgd en zag die er als volgt uit:

VS in VWRL

De informatie over de prestaties van de fondsen heb ik van de Vanguard website:

In een tabel weergegeven zien die prestaties (koersstijgingen of -dalingen inclusief dividend) in % per jaar er als volgt uit:

VTI VXUS VWRL

 

Gemiddeld genomen presteert VWRL 0.50% slechter per jaar over de afgelopen 5 jaar dan de combi VTI/VXUS. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage (zie onder).

Vanuit het oogpunt van het volgen van de wereldeconomie bezien is VWRL aantrekkelijk omdat je dan zonder omkijken de wereldmarkt blijft volgen met de correcte allocatie.

Kosten VWRL

De kosten die Vanguard per jaar rekent voor VWRL bedragen 0.25%. Voor de combi VTI/VXUS zijn deze kosten 0.08% (gemiddelde van VTI 0.04% en VXUS 0.11%). VWRL is dus 0.17% duurder per jaar dan VTI/VXUS.

Dividendlekkage VWRL

Trackerbelegger heeft laten zien dat de dividendlekkage van VWRL ongeveer 10% per jaar bedraagt. De combi VTI/VXUS zit op 3% (gemiddelde van VTI 0% en VXUS 6%). Bij een dividend van ongeveer 2% per jaar is dat een verschil van 10%*2% minus 3%*2% = 0.14% in het nadeel van VWRL.

Update 9 januari 2018: De bovenstaande 0.14% hoeft niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in bovenstaande tabel weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

Conclusie prestaties

Bij elkaar opgeteld presteerde VWRL de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0.67% slechter per jaar dan de combi VTI/VXUS (0.5% + 0.17%).

Mocht je Vanguard Amerika via Twitter willen vragen de documentatie alsnog beschikbaar te stellen:

@Vanguard_Group Please make the KIID for VTI and VXUS available in The Netherlands, so we can keep on trading them under MiFID II/PRIIPS Klik om te Tweeten

Spreiding VWRL

VWRL belegt in 3098 bedrijven, zowel in volwassen als in opkomende markten. VTI/VXUS belegt in 3624 + 6267 = 9891 bedrijven, ook in volwassen en in opkomende markten. VWRL heeft dus ongeveer 3x minder spreiding dan VTI/VXUS.

3098 bedrijven geeft overigens nog steeds een flinke spreiding. Ter vergelijking: de Nederlandse wereldwijd gespreid beleggende Think Global Equity UCITS ETF belegt in 249 bedrijven.

Aanschafkosten, beurskosten, dividendkosten en valutakosten

Via mijn broker DEGIRO kan ik VWRL zonder kosten 1x per maand aanschaffen omdat het in de DEGIRO kernselectie valt. Dat gold ook voor VTI en VXUS.

VWRL is genoteerd aan Euronext Amsterdam en geeft daardoor geen beurskosten bij DEGIRO. VTI en VXUS geven elk €2.50 beurskosten per jaar doordat deze aan twee verschillende Amerikaanse beurzen genoteerd staan.

Met een standaardaccount bij DEGIRO heb je voor geen van de fondsen dividendkosten. Met een Custodyaccount heb je met VWRL €4 minder dividendkosten per jaar dan met de combi VTI/VXUS, ervan uitgaande dat het totaaldividend voor beide opties gelijk is.

VWRL noteert in euro’s aan Euronext Amsterdam. Dat geeft geen valutakosten. VTI en VXUS zijn genoteerd in dollars en geven daardoor 0.1% valutakosten bij aan- en verkoop.

Conclusies

VWRL gaf de afgelopen 5 jaar ongeveer 0.67% minder rendement per jaar dan de combinatie VTI/VXUS. Dit komt waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage.

VWRL is een breed gespreid indexfonds dat voldoet aan al de 6 punten waaraan een indexfonds wat mij betreft moet voldoen.

Nieuwe aandelenbeleggingen doe ik voortaan in VWRL. Mijn bestaande VTI/VXUS beleggingen hou ik voorlopig aan.

Wat doe jij nu VTI en VXUS (voorlopig?) niet meer verkocht mogen worden in Nederland?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

305 gedachten over “VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

 • Mr FOB Bericht auteur

  VWRL keert dividend inderdaad uit. Dat kan wat extra kosten geven bij een Custody account, bij een standaard account kost het niets.
  Er is een herbeleggende variant, maar die staat genoteerd in Duitsland. Daarin beleggen geeft transactiekosten (en aansluitingskosten van die Duitse beurs), omdat die niet in de kernselectie zit.

 • Charles

  Beste Mr. FOB,

  Een tijd geleden heb ik VWRL gekocht. Als ik het goed begrijp wordt het dividend niet automatisch herbelegd, klopt dat?
  Wat zijn over het algemeen voor-/nadelen van automatisch herbeleggen van dividend versus het handmatig doen op gezette tijden?

  Bij voorbaat dank!

 • Belegger M

  Hallo! Sinds afgelopen jaar ben ik begonnen met het beleggen in VWRL. Ik vroeg me af of ik ook dividendbelasting hiervan zou kunnen terugvragen? En, zo ja hoe werkt dit dan? Ik hoor het graag en alvast bedankt voor alle info!

  • Mr FOB Bericht auteur

   VWRL heeft als domicilie Ierland. Ierland heeft 0% dividendbelasting. Er valt dus niets terug te vragen.

 • Maurits

  Hi Mr FOB,

  Bedankt voor je fijne blog en interessante stukken. Je hebt me echt aan het denken gezet over mijn pensioen. Ik ben zelf net begonnen met werken en wil mijn pensioen zo goed mogelijk regelen. Na redelijk wat onderzoek twjfel ik momenteel nog tussen Meesman en DEGIRO om mijn spaargeld à 10.000 euro te beleggen. Ik wil daarnaast een maandelijk bedrag inleggen à 100 euro van mijn salaris.
  Ik weet ongeveer wat ik kwijt ben aan jaarlijkse kosten bij Meesman, maar ik wil graag weten wat mijn kosten zijn als ik bij DEGIRO ga beleggen. Hierdoor kan ik een goede vergelijking maken.

  Nu vroeg ik mij af of mijn berekening wat betreft een positie van 10.000 euro in VWRL qua kosten klopt als ik een custody account heb bij DEGIRO.

  Fondskosten: 0,22%
  Dividendkosten in %: ((Uitkering per jaar * vaste kosten in euro’s) + vaste kosten in percentage * (belegging * gemiddeld dividendrendement)) / belegging = ((4*1) + 3% * (10.000*2%))/10.000 = 0,10%
  Totale kosten: 0,22%+0,10% = 0,32%

  Dank alvast!

  • Maurits

   Dankjewel! En dividendlekkage hoef ik niet mee te nemen in de kosten berekening, omdat in de koers is verwerkt toch?

  • Maurits

   Dank voor je reactie. Ik was er niet meer aan toegekomen om dit verder uit te zoeken, maar ik kijk er nu weer naar.
   Toch vraag ik me af of je niet het dividendlek in de kosten overweging mee moet nemen?
   Het dividendlek bereken ik door 0,02*0,10% = 0,20%. Zie website: https://www.trackerbelegger.nl/dividendlekkage-repareren/
   Ik kom deze berekening ook op Reddit FIRE community tegen.
   Als ik dit doe kom ik op Totale kosten: 0,22%+0,10%+0,20% = 0,52% uit.
   Het kostenplaatje komt dan wel dicht in de buurt van Meesman alleen heb je natuurlijk de transactiekosten van aan-/verkoop bij Meesman die nog mee moeten worden genomen.
   Dank voor je antwoord.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dividendlekkage is inderdaad ook een kostenpost die je mee moet wegen.

   Uiteindelijk gaat het om de netto opbrengst na aftrek van alle kosten, en dan speelt de portefeuillesamenstelling ook een rol. De verschillen in bruto prestaties tussen Meesman en VWRL zijn van een iets grotere ordegrootte dan de kosten, waarbij dan de een en dan de ander beter presteert. Dat komt met name door de ESG uitsluitingen welke Meesman tegenwoordig heeft en VWRL niet. En er is op dit moment geen consensus of ESG uitsluitingen goed of slecht zijn voor je fondsprestaties, zie mijn post over duurzaam beleggen. Uiteindelijk is het dus niet te voorspellen met welke je beter af bent op de langere termijn na aftrek van alle kosten. Zie ook deze reactie van mij, waarbij ik opmerk dat Meesman met zijn aandelenfondsen in de Northern Trust fondsen belegt die ik in die reactie aanhaal.

 • Erik

  Ik wil wellicht in de toekomst (ik weet nog niet wanneer) een gedeelte van mijn VWRL verkopen. Nu heb je op de website een handige beschrijving van hoe je aandelen in dit fonds moet kopen. Zou je wellicht ook een artikel willen schrijven over hoe je verkoop kan doen? Wellicht heb je hierbij nog tips i.v.m. eventuele kosten als je bijvoorbeeld alles in één keer verkoopt of kan je dit beter in fases doen? En op welke koers moet je letten als je gaat verkopen?
  Alvast bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb geen tips, behalve om binnen de spelregels van de kernselectie te blijven, zodat je zonder transactiekosten handelt.
   Verkopen werkt exact hetzelfde als aankopen, behalve dat je de biedkoers i.p.v. de laatkoers aan moet houden om te weten tegen welke koers iemand bereid is van je te kopen

  • Kees K.

   Omdat het niet bekend is of in de toekomst weer aandelen voor VTI en VXUS gekocht kan worden, ben ik aan het overwegen om mijn aandelen deels te verkopen en in te ruilen voor VWRL.

   Mijn reden voor verkoop is omdat ik niet kan bijkopen als de aandelen dalen. Bij VWRL kan ik dat wel doen.

   Hoe denken jullie hierover? Zou dit een goede zet zijn?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Wanneer je VTI en VXUS aanhoudt, kun je ook gewoon VWRL aankopen wanneer aandelen dalen. Je behoudt dan het voordeel van de lagere lopende kosten van VTI en VXUS.

 • Gerben

  Na wat uitzoekwerk: In de NAV zit inderdaad alles verwerkt: dividendlekkage, TER, opbrengsten van uitlenen etc. Het simpelste om te kijken wat een ETF of fonds je echt kost lijkt me dan om de NAV te vergelijken tegen de bruto index? Voor VWRL geeft Vanguard dit zelf weer tegen de netto index. Je moet dus wel zelf even de bruto index cijfers er bij zoeken om geen appels met peren te vergelijken.

  De echte kosten op bovenstaande manier gerekend voor de populairste trackers die in de discussies hier voorbij komen op een rijtje:
  – VWRL: 0.56%. Gemiddeld sinds 2013.
  – VTI: 0.01%. Gemiddeld sinds 2004.
  – VXUS: 0.22%. Gemiddeld sinds 2012.
  – AVIAW: 0.32%. 2017/2018. Het ESG overlay voordeel of nadeel heb ik er uit gehaald hier, startjaar ook niet meegenomen.
  – IWDA: 0.48%. Gemiddeld sinds 2014.
  – EMIM: 0.37%. Gemiddeld sinds 2016.

  Als je 50/50 rekent kost VTI/VXUS je maar 0,115%. VWRL is dus 0,445% duurder. Dat zit erg dicht in de buurt van de 0.5% die mr Fob eerder concludeerde door de rendementen te vergelijken. Dat verschil komt dus 100% uit de TER, dividendlekkage en of uitleen verschillen.

  Small caps verschil? Ik heb dit bepaald door de FTSE All-World index te vergelijken tegen de FTSE GlobalAllCap index. Het verschil sinds 2009 is gemiddeld per jaar 0.27% in het voordeel van GlobalAllCap. Als je vanaf 2013 rekent is er geen verschil in tussen deze indexen.

  Hoor graag als ik wat mis of er naast zit met bovenstaande redenering 🙂

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je uitsluitend op basis van dat kostenvergelijk wil overstappen van VWRL naar de NT fondsen in de verwachting dat je onder aan de streep een hoger netto rendement behaalt, dan zou ik dat niet doen.

   De NT fondsen zijn geen 1-op-1 vervanging van VWRL met lagere kosten door bijvoorbeeld het dichten van het dividendlek. Ze zijn echt anders, ze hebben bijvoorbeeld een ESG Custom overlay welke VWRL niet heeft. Ook geeft een vaste verdeling 85% NT Wereld 15% NT Emerging niet dezelfde performance over de tijd als VWRL, omdat bij VWRL de verhouding wereld/emerging meebeweegt met de daadwerkelijke verdeling zoals die fluctueert in de loop van de tijd. Deze verschillen in combinatie met eventuele andere verschillen hebben ongeveer een orde grootte meer invloed op de netto fondsprestaties na aftrek van alle kosten inclusief dividendlek dan alleen die kosten.

   De eventuele aanname dat ze beide de wereldindex volgen en daarmee een keuze op basis van een kostenvergelijk een goede keuze is om maximaal rendement te behalen, is daarmee wat mij betreft een tricky aanname.