2016 was een uitstekend financieel jaar voor ons. Ik heb een spaarquote van 66% behaald. En een beleggingsrendement van 8.7% met gewone beleggingen bij DEGIRO en 14.2% met pensioenbeleggingen bij Brand New Day.

Spaarquote

Spaarquote op basis van inkomen uit werk

Mrs FOB had geen spaardoel voor zichzelf gesteld. Zij leeft desalniettemin spaarzaam. Ik had wel een spaardoel gesteld, ik had als doel een spaarquote van minimaal 50% te halen. Met spaarquote bedoel ik de verhouding tussen dat wat ik overhoud van mijn inkomsten ten opzichte van mijn totale inkomsten.

Dat doel van 50% heb ik ruimschoots gehaald. Alleen op basis van inkomen en uitgaven heb ik een spaarquote behaald van 56%.

spaarsaldo 2016

Spaarquote op basis van inkomen uit werk + rendement uit beleggingen

Als ik de koersstijging van mijn beleggingen meereken is het helemaal een goed jaar geweest. Ik heb dan een spaarquote van 66% gehaald. Met een dergelijke spaarquote ben je in 10 jaar financieel onafhankelijk als je met 0 euro start.

De waardestijging van ons huis laat ik buiten beschouwing. Dat is geen geld waar we zomaar bij kunnen, we moeten toch ergens wonen. Wellicht maken we binnen afzienbare tijd wel geld vrij uit ons huis door goedkoper te gaan wonen. We overwegen zelf een houten huis te gaan bouwen. Zie voor inspiratie de heel leuke gastblog over het wonen in een Tiny House door bewoonster van het eerste uur Marjolein Jonker.

Beleggen

Wij zijn sinds een paar jaar heel bewust bezig met financieel onafhankelijk worden. Voor die tijd ben ik al 20 jaar met beleggen bezig geweest. Veel minder efficiënt en kostenbewust dan nu. Door het lagere spaarsaldo van die 20 jaar in combinatie met het minder optimale beleggen heb ik in 20 jaar opgebouwd wat ik nu in ongeveer 6 jaar zou opbouwen.

Door onze spaarquote op te krikken, te optimaliseren op beleggingskosten en het selecteren van uitstekende indexfondsen gaat het nu dus ruim 3x sneller dan in het verleden!

Ons beleggingsresultaat over 2016

Gewoon beleggen: 8.7%

Onze gewone beleggingen hebben we bij DEGIRO, omdat we daar gratis in 3 van de 4 fondsen die we aanhouden transacties kunnen doen en omdat we daar geen bewaarloon of service fee betalen. Met onze gewone beleggingen hebben we een resultaat van 8.7% behaald. We hebben ongeveer 60% aandelen en 40% obligaties.

We beleggen in 4 indexfondsen.

Onze aandelen indexfondsen hebben als volgt gepresteerd afgelopen jaar:

Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) +7,94%

Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) +16,20%

Onze obligatie indexfondsen hebben als volgt gepresteerd afgelopen jaar:

iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA) +3.05%

iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC) +4.64%

Pensioenbeleggen: 14.2%

Onze pensioenbeleggingen houden we aan bij Brand New Day. Hier leggen we vanuit bruto salaris in en we betalen over dit vermogen geen vermogensrendementsheffing. Hier beleggen we in een tweetal indexfondsen.

We hebben voor 80% in aandelen en 20% in obligaties belegd. Hier hebben we een resultaat behaald van 14.2%.

Aandelen: het Brand New Day Wereld Indexfonds Unhedged heeft een rendement gehaald van 17,31%.

Obligaties: het Brand New Day Euro Obligatie Indexfonds heeft een rendement behaald van 1.66%.

Kortom, 2016 was voor ons een uitstekend beleggingsjaar.

Hoe was jouw jaar?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

23 Reacties

  1. ik ben nu 42 jaar en zit nu zelf momenteel op 72% (inclusief inkomsten uit vermogen), mede dankzij de lage rente. Ben je zelf pas gestopt met werken toen je op 100% zat?

    Ik zou ook graag kleiner en dus goedkoper willen gaan wonen. Dan zal mijn doel van financiële onafhankelijkheid een stuk haalbaarder maken. Heb je inmiddels al een keuze gemaakt voor de kleinere woning?

    • Ik zat al op meer dan 100% door het one more year syndrome. We zijn aan het oriënteren, maar hebben nog geen keuze gemaakt voor een kleinere woning.

  2. Ik ben zelf ook aan het kijken naar pensioenbeleggings oplossingen. Is Brand New Day nog steeds de beste oplossing in jouw ogen als je vandaag zou starten?

  3. Even een vraagje over je spaarquote. Bedragen die je in de spaarpot van een bankspaarhypotheek stort, reken je die ook mee in je spaarquote? En eventuele extra aflossingen?

  4. Wat definieer jij als inkomsten uit beleggingen? Het verschil tussen begin waaarden en uiteindelijke waarde voor 2016, minus inleg? Dit leverde je dus een totaal van 10% extra spaarquote op voor 2016? Dat toch al best een lekker bedrag!
    Netjes gedaan voor 2016.

    • Ik bedoel koersstijging als die 10%. Dividend zit al bij “gewone” inkomen

    • Duidelijk, onze cijfers zoals gepresenteerd op de blog zijn puur inkomsten uit arbeid. Er is geen inkomen meegenomen uit investeringen zoals vastgoed en dividend. Voor de grap wel net even zitten uitrekenen wat on spaarquota zou zijn als we alle beleggingsinkomsten (gerekend als totale waardevermeerdering) zouden meenemen, voor 2016 kwamen we uit op………97%! In dat geval zijn we bijna FO 🙂 Toch fijn om te weten.

    • Waarom neem je passief inkomen uit vastgoed/beleggingen niet mee? Is toch ook gewoon inkomen?

    • Goeie vraag (moet ik eigenlijk nog een goed over na gaan denken,…), moet zeggen dat we het voornamelijk doen omdat we graag de boekhouding voor ons prive (lees inkomsten uit werk en uitgaven om te leven) apart houden van de “zakelijke” boekhouding (lees alle investeringen). Al is dit in excel natuurlijk heel makkelijk en snel aan elkaar te koppelen.
      Maar nu moet ik er wel bij vermelden dat belasting voor 2016 er nog niet in zit, aangezien we die pas ergens midden dit jaar definitief weten. Dus het echte spaarquota gaat nog wel wat naar beneden. Het is denk daarom ook zo opgezet om te voorkomen dat we ons zelf rijk rekenen, al ben ik daar heel goed in 😉

  5. Wow 50% van je inkomen gespaard, daar kunnen sommige van ons alleen maar over dromen…. Sinds 3 jaar ben ik met mijn gezin ook financieel gezonder aan het worden. Dat begon eerst met alle verzekeringen, contracten en pensioenen onder de loep te nemen met een financieel adviesbureau. Deze hebben mij heel erg geholpen. Vervolgens hebben wij heel veel aan ons bestedings/uitgavepatroon gedaan. Wat dit in die 3 jaar al heeft opgeleverd is ongekend. Ik wens iedereen een gezond-financieel 2017 toe!

  6. Wow wat een mooi resultaat! Ik vind het wel vreemd om je beleggingsrendement bij je spaarquote te tellen en daardoor je tijd tot FO te verkorten. De tijd tot FO houdt toch al rekening met een bepaald beleggingsrendement?
    Succes ook met je tiny house idee, ben benieuwd!

    • Je opmerking over beleggingsrendement bij spaarquote optellen is een goede, moet ik eens even over nadenken. Dividend wordt wel vaak als inkomen beschouwd, terwijl door het ex-dividend gaan de koersen gewoon evenveel dalen…
      Binnenkort een heel leuke gastblog ook over tiny houses, stay tuned!