De energiebelasting is per 2019 flink verhoogd. Een gemiddeld gezin gaat ongeveer 25% meer energiebelasting betalen dan in 2018. Dit komt neer op ruim €150 meer energiebelasting op jaarbasis. Bereken met het tooltje in deze post zelf hoeveel jij meer gaat betalen en krijg 12 tips om te besparen.

Energiebelasting 2019

De stijging is het resultaat van de optelsom van een hogere energiebelasting op gas, een forse verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE), een verlaging van de belasting op elektra en een kleinere korting op de energiebelasting.

Waaruit is de stijging van de energiebelasting precies opgebouwd?

“Gewone” energiebelasting

Over gas en elektriciteit betaal je om te beginnen energiebelasting, welke ik voor het gemak “gewone” energiebelasting noem.

Deze belasting gaat €0.03 per m3 gas omhoog en met €0,0072 per kWh elektra omlaag (beide exclusief BTW). In 2019 gaat de gemiddelde huiseigenaar in Nederland €24 (inclusief BTW) meer energiebelasting betalen.

Deze belasting op elektra is ook van toepassing als je zelf elektriciteit opwekt. Over het nettoverbruik betaal je energiebelasting. Het netto verbruik is de gebruikte hoeveelheid stroom minus de terug geleverde hoeveelheid stroom.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Naast de “gewone” energiebelasting op gas en elektriciteit bestaat sinds 2013 de zogenaamde Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze is ingevoerd om het gebruik van en investering in duurzame energie aan te moedigen. De huidige tarieven voor de ODE vind je in hetzelfde overzicht als waar de “gewone” energiebelasting in vermeld staat. De ODE gaat gemiddeld met €66 (inclusief BTW) omhoog.

Korting energiebelasting

Energie wordt beschouwd als een basisbehoefte. Daarom wordt over een deel van je energieverbruik geen belasting geheven. De hoogte van deze belastingkorting wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Deze was €308,54 (exclusief BTW) in 2018. Per 2019 is deze belastingkorting verlaagd naar €257,54 (exclusief BTW). Dat resulteert in een belastingstijging van gemiddeld €62 (inclusief BTW).

BTW over energiebelasting

Over de “gewone” energiebelasting en de ODE betaal je 21% BTW.

Energiebelasting 2019 berekenen

Hier kun je de verhoging van de energiebelasting 2019 ten opzichte van de energiebelasting 2018 voor jouw situatie berekenen.

Besparen op energiekosten

Nou heb je geen invloed op de belastingtarieven zelf, maar natuurlijk wel op wat je in totaal aan energie uitgeeft.

12 bespaartips: energie bespaartest

Milieucentraal heeft op haar site een gratis energie bespaartest staan. Die test geeft 12 tips om te besparen op energie.

Het leuke van die test vond ik dat je per punt waarop je kunt besparen te zien krijgt wat de besparing je in euro’s op kan leveren. Wellicht brengt die test je nog op ideeën hoe je kunt besparen op energie.

Energiekosten verlagen: overstappen

Ik adviseer je om jaarlijks van energieleverancier over te stappen. Dat doen wij ook. En dat scheelt ons door de jaarlijkse welkomstbonus ongeveer €300,- per jaar ten opzichte van niet overstappen.

Eerder heb ik vergeleken of overstappen via energiecollectief of via energievergelijker gunstiger was; dat gaf geen significant verschil.

Ook heb ik bekeken of energie tegen inkoopprijzen met vaste opslag of via energievergelijker gunstiger was; de energievergelijker was gunstiger.

Pricewise is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland en werkt samen met de consumentenbond. Hier kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen.

Heb jij naast de tips van Milieucentraal en de tip om jaarlijks over te stappen nog andere tips om te besparen op energiekosten?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie