Afgelopen zaterdag ben ik naar Antwerpen geweest. We zijn daar met ongeveer 20 mensen bijeengekomen die geïnteresseerd zijn in financieel onafhankelijk worden. De bijeenkomst was georganiseerd door de medebloggers Cheesy Finance en Amber Tree Leaves.

Na een paar uur gezellig gekletst te hebben met een aantal mensen werden er presentaties gehouden en uiteindelijk lekker vegetarisch gegeten. Amber Tree Leaves heeft hier al verslag van gedaan.

Antwerpen

Financieel onafhankelijk worden via indexfondsen

Ik heb mijn kijk op financieel onafhankelijk worden in Nederland via indexfondsen gepresenteerd. Hieronder een samenvatting van mijn verhaal met links naar achtergronden, zodat degenen die meer details willen weten niet mijn hele site hoeven te doorzoeken.

Globalisering

Ik liet zien dat de wereldeconomie een steeds minder regionale en meer globale aan het worden is:

globalisatie

Daarbij is de bijdrage van Amerika aan de wereldeconomie relatief kleiner aan het worden:

GDP wereld naar regio

Daarom is het belangrijk om een beleggingsportefeuille niet op de VS te richten, maar op de hele wereld.

Groei wereldeconomie

De wereldeconomie groeit gestaag door, ondanks crises zoals die in 2008:

GDP wereld

Daarom is investeren in de wereldeconomie geen gek idee.

Beleggingsstrategie

Ik beleg in super kostenefficiënte indexfondsen. Dit doe ik bij DEGIRO omdat dit de goedkoopste broker is die ik heb kunnen vinden. Ik beleg in 2 aandelenfondsen en 2 obligatiefondsen. Herbalanceren is een efficiënte manier om risico af te bouwen en tegen de markt in te beleggen.

Veilige opname

Als je financieel onafhankelijk bent is het veilig om 3.5%, gecorrigeerd voor inflatie, jaarlijks aan je vermogen te onttrekken. In onderstaande figuur is de veilige opname voor diverse landen te zien. Bij een wereldwijd gespreide belegging kun je dan een veilige opname van ongeveer 3.5% afleiden met tussen de 20% en 80% aandelen in je portefeuille:

veilige opname

Leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn

In Nederland doe je er met een spaarquote van 50% of meer even lang over als in de VS om financieel onafhankelijk te worden. Iemand met een spaarquote van 60% doet er 15 jaar over om financieel onafhankelijk te worden als die met 0 euro vermogen begint:

jaren tot financiële onafhankelijkheid

Vermogen dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn

Bij maandelijkse uitgaven van 1500 euro heb je in Nederland ongeveer 7 ton nodig om financieel onafhankelijk te zijn:

vermogensrendementsheffing-financiele-onafhankelijkheid

Pensioenbeleggen

80% van de Nederlanders betaalt tijdens zijn pensioen 20% inkomstenbelasting:

inkomensverdeling

Voor Nederlanders die nu 40-52% belasting betalen is het vanuit fiscaal oogpunt daarom aantrekkelijk om aan pensioenbeleggen te doen. Als je dat bij Brand New Day doet, heb je na kosten gemiddeld 2-3x meer vermogen dan via gewoon beleggen via DEGIRO:

rendement pensioenbeleggen versus gewoon beleggen

Ik doe dat zonder het valutarisico van mijn aandelenfondsen af te dekken. De waarde van onderliggende bedrijven bepaalt namelijk met name op de lange termijn de koers. En niet zozeer de valuta waarin het aandeel genoteerd staat.

Dat was in vogelvlucht mijn verhaal. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

10 Reacties

  1. Hi Mr Fob,
    Spijtig dat ik deze gemist heb! Ik woon in de regio Antwerpen.
    Ben je blog trouwens net tegen gekomen via een artikel in De Tijd. Ambertreeleaves en Cheesyfinance volg ik al langer, bij deze sta je op mijn lijst van FIRE blogs die ik volg.

    • Jammer dat je er niet bij was, volgende keer beter! Leuk dat je me gaat volgen!

  2. Even een vraag over het benodigde vermogen. Wat als ik 500.000 in aandelen heb zitten en die aandelen betalen mij een dividend van gemiddeld 4%. Dat zou betekenen dat ik een inkomen heb van 20.000 per jaar zonder dat ik aan de originele belegging hoef te komen. Je betaalt echter vermogensbelasting wat met de oude regels gelijk stond aan 1,2% oftewel 6.000 Euro. Netto houd ik dan 14.000 over of ruim 1.000 per maand.

    Is dit ongeveer de som die je gebruikt hebt om onderstaande te berekenen? Of mis ik iets in deze berekening? Ik weet dat de vermogensbelasting gewijzigd is, maar ik weet zo uit mijn blote hoofd niet wat dit voor die 500.000 zou betekenen.

    • Het benodigde vermogen is gebaseerd op het percentage dat je van je vermogen veilig kunt opnemen, inclusief inflatiecorrectie. De berekening van het percentage van je vermogen dat je veilig kunt opemen is gebaseerd op kansberekening (ik meen met behulp van Monte Carlo simulaties). Iets complexer dan jij schetst dus.

    • Bedankt voor de organisatie en je interessante verhaal! Tot een volgende keer