Aflossen op onze hypotheek geeft ons een fijn gevoel. Onze maandlasten gaan omlaag en ons huis wordt meer van onszelf. We worden steeds minder kwetsbaar voor mogelijke toekomstige rentestijgingen.

Maar met de huidige lage rentestanden levert ons ingelegde vermogen niet zo heel veel besparing aan rentelasten op. En ons historisch rendement op beleggingen ligt toch zo rond de 6-7% (na kosten, voor inflatie). Dus beleggen in plaats van aflossen met het geld dat wij maandelijks overhouden is toch ook wel heel aantrekkelijk.

Aflossen of beleggen?

Wij hebben een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrije hypotheek.

Spaarhypotheek

Op de spaarhypotheek hebben we een rente van 5.8%. We hebben op dit deel van onze hypotheek niet afgelost vanwege de fiscale nadelen die daaraan kleven. Wel hebben we maximaal bijgestort. Bijstorten betekent dat je op dat geld dezelfde rente krijgt als de hypotheekrente op de spaarhypotheek.

Ook betaal je geen vermogensrendementsheffing. Dat betekent in ons geval dus 5.8% “spaarrente”. Helaas is de hoeveelheid geld die je maximaal mag bijstorten beperkt. Dit verschilt iets per hypotheekverstrekker en is aan fiscale regels gebonden.

Aflossingsvrije hypotheek

Wij hebben in de loop van de jaren de helft van onze hypotheek ondertussen afgelost, maar zijn daar een paar jaar geleden mee gestopt. Door het aflossen is onze risico opslag gedaald, waardoor we minder rente per maand betalen. We hebben de rente vast laten zetten voor 20 jaar op een rente van 3.4%.

Hiervan krijgen we ongeveer de helft terug van de fiscus. Dus we houden een rentelast van 1.7% over die we daadwerkelijk kwijt zijn.

Beleggen

Wij beleggen nu datgene wat we overhouden in een paar indexfondsen. Met deze beleggingen halen we gemiddeld een rendement na kosten en voor inflatie van ongeveer 6-7% per jaar. Zie mijn post over onze beleggingsstrategie voor de details over hoe we beleggen.

Tegen een dergelijk rendement kan verder aflossen niet op voor mij.

Hoe ga jij met de keuze aflossen of beleggen om?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie