Onlangs stond er een artikel op nu.nl over financieel onafhankelijk worden waar onder anderen ik aan meegewerkt heb:

40 financieel onafhankelijk

financieel onafhankelijk worden

 

financieel onafhankelijk fire

fire movement

fire beweging

Hier vind je de link naar het originele artikel.

Ook is er een artikel in het Financieel Dagblad verschenen over financieel onafhankelijk worden, waar onder anderen ik aan meegewerkt heb:

op je veertigste met pensioen

op je veertigste met pensioen tips

40 pensioen

op je 40e met pensioen

hoe met je 40e met pensioen

pensioen 40

pensioen op je 40e hoe

pensioen

Hier vind je de link naar het originele artikel.

Leuk dat het onderwerp “financieel onafhankelijk worden” in Nederland steeds meer aandacht krijgt!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

17 Reacties

  1. is het de moeite waard/ mogelijk als je enkel huurt? of ook het effect van het in stenen zetten en er later gebruik van maken?

  2. Hallo Mr.Fob wat een leuk en inspirerend blog.
    samen met mijn vrouw gelezen ,en wild enthousiast geworden
    Al 2 weken druk aan het cijferen en rekenen en nu de eerste beleging geplaatst .
    Alleen het id al om op deze manier met je geld en je leven omgaan geeft een enorme boost !
    Ik zal vaker misschien onnozele vragen stellen maar ben ook nog maar een beginner.
    Als ik het goed gelezen heb belegt u op dit moment in 2 fondsen bij de giro toch?
    Gaat u vooral zo door met dit mooie initiatief
    met vriendelijke groet Rob

  3. Hi Mr FOB en bloglezers,

    Ik lees dit blog nu een tijdje en ben erg enthousiast geworden om aan m’n eigen financiële onafhankelijkheid te gaan werken!
    Als 23 jarige wil ik nu gaan starten en heb ik een vraag over de samenstelling van mijn portfolio. Ik ben namelijk van plan om in de volgende ETF’s te gaan beleggen via De Giro:
    Aandelen (90-95%) – iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) (IWDA) (De Giro Kernselectie)
    Obligaties (5-10%) – Vanguard Total World Bond ETF (BNDW) (Geen De Giro Kernselectie en dus gebonden aan hoge(re) kosten)

    Graag ontvang ik feedback op de gekozen samenstelling van mijn portfolio.

    Groet,
    SON

  4. Tof! Ik heb het artikel op nu.nl voorbij zien komen. Gaaf dat er hier steeds meer aandacht voor komt in Nederland.

  5. Ik vraag me toch af wat er zou gebeuren als iedereen minder uit zou gaan geven, nu de grote media het “FIRE-concept” ook in Nederland wat meer oppikken. MMM en ERE hebben hierover geschreven, maar op de korte termijn zou dit waarschijnlijk een behoorlijke klap voor de economie betekenen. Wat dan weer inhoudt dat je weer langer moet sparen om je 25-33 keer je jaarlijkse uitgaven in beleggingen te hebben. De economie is echter niet te voorspellen, dus in die hypothetische situatie valt het misschien hartstikke mee. Bedankt voor het delen Mr FOB.

    • Zou het juist niet precies andersom kunnen zijn, namelijk dat de economie zo oververhit is omdat we met zijn allen steeds harder aan het consumeren zijn ? En als we met zijn allen gaan consuminderen dan sukkelt de economie daar gezellig achteraan en komt mischien zelfs wel tot stilstand. Zolang er maar iemand voor een redelijke prijs mijn brood blijft bakken vind ik het allemaal wel best.

    • Wat belangrijk is om te beseffen is het verschil tussen ‘economie’ en ‘consumptie’. Wij worden geleerd dat consumptie leidt tot een groeiende economie. Maar dit is enkel een corrolatie. De economie wordt hoofdzakelijk bepaald hoeveel geld er rondgaat. Dus als je 100 euro uitgeeft aan 1 kwaliteits item is dat in princiepe net zo goed voor de economie als 100 keer 1 euro uitgeven aan goedkope prul.

      Daarnaast zijn er heel veel bedrijven die heel veel geld rondpompen welke niet direct afhankelijk zijn van de consumptie van mensen. Denk aan de medische ziekehuis wereld, industriele bouw en de chip-maak industrie.

      Dus: Ja, als alle mensen spontaan van de ene op de andere dag stoppen met shoppen, dan komt er een relatief kortstondige economische crash. Maar op lange termijn zal hoofdzakelijk de wegwerp economie hieronder lijden. De kwaliteits-economie en service/reparatie economie zal juist weer opbloeien.

      Zolang we met zijn allen besluiten dat we een toegevoegde waarde willen leveren aan de wereld en niet op onze gat gaan zitten niks doen, komt het dus naar verwachting goed.

  6. Goed dat dit wat meer aandacht krijgt. Kan je wat meer toelichting op de 3,5 % safe withdrawal rate geven, ik snap hem niet goed. Ga je er bv. vanuit dat in de pensioen fase nog rendement gemaakt wordt en laat je de “hoofdsom (netto inleg) staan? Of gaat het over de som die je hebt staan op moment van pensionering? En in hoeverre ga je uit van woonlasten die tot nagenoeg 0 zijn gedaald?

  7. Ik had het artikel inderdaad gelezen op NU.nl. Mooi om te zien dat er meer aandacht aan wordt gegeven zodat mensen geïnspireerd worden om zelf ook stappen te ondernemen!
    Want ik denk dat de grootste stap die je kunt maken naar FIRE toch wel mentaal is, de stap durven en kunnen maken om veranderingen in je leven te maken voor de toekomst. Het echt geld apart zetten en investeren is dan nog maar een kleine vervolgstap 🙂

    • Houd er rekening mee dat de wet Hillen geleidelijk wordt afgeschaft. De komende jaren misschien nog geen issue, maar op een gegeven moment ben je aan eigenwoningforfait toch snel een paar honderd euro per maand kwijt, afhankelijk van de waarde van je woning t.z.t. en het percentage van het forfait.

  8. Heel erg leuk om te lezen! Ben zelf ook sinds een paar maanden mee bezig, mijn doel is financieel onafhankelijk voor mn 30e. Goed dat het in Nederland ook steeds meer aandacht krijgt!

  9. Ik zag het op Nu.nl vorige keer al voorbij komen, leuk dat je daar aan mee hebt gewerkt! Ook leuk dat het echt door grote mediakanalen wordt opgepakt :’)